• ked. ápr 30th, 2024

KÉREM, MINDEN KONTAKTLENCSÉT HASZNÁLÓ OLVASSA EL! A MEGOSZTÁSOKAT KÖSZÖNÖM!

2019.08.06.-n bepirosodott a jobb szemem, gondoltam csak a lencse miatt, hisz volt már korábban hasonló. Aznap nem helyeztem be a lencsét, gondoltam kamilla teázom picit biztos helyre hozza mint legutóbb. Sajnos estére jobban fájt és másnapra minimálisan be is dagadt valamint váladékozott.

2019.08.07.-n reggel bementem a Flór Ferenc kórházba, abban a hitben éltem, hogy esetleg kötőhártya gyulladást kaphattam, bárcsak így lett volna… A vizsgálat után a doktornő lesújtó hírrel fogadott, egy fekély alakult ki a jobb szememben, egyelőre nem tudni, hogy mitől, de azonnal be kell feküdnöm a kórházba. Természetesen nagyon megijedtem, és egy óra múlva már bent is voltam készen álltam, hogy befeküdjek. Vettek mintát a szememből óránként kaptam a különböző cseppeket még éjszaka is, hátha valamire reagál.

2019.08.08.-ra már nagyon rossz állapotban volt a szemem így az osztály főorvosa úgy döntött, hogy átküld a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájára egy szaruhártya specialistához.

2019.08.09.-n délelőtt már a klinikán tartózkodtam ahol megismertem a szaruhártya specialistát. Ő egy adjunktus, aki már az egyetemeken oktat. Addigra már tényleg nagyon rossz állapotban volt a jobb szemem, de talán egy kicsit megnyugtatott, hogy nem lehetetlen a dolog, viszont arra is fel kell készülni, hogy megvakulok.

2019.08.10.-n megjött az eredmény, miszerint baktériumos fertőzés támadta meg a szememet bizonyos Pseudomonas aeruginosa. Ez a baktérium a kontaktlencse és a szaruhártya közti részre ékeli be magát és ebben a nagy melegben gyorsan osztódik. A csapvízben is megtalálható, és a lencse folyadék sem pusztítja el, így lehettem én bármilyen körültekintő és használhattam bármilyen higiénikusan a lencsét, sajnos ki voltam téve a veszélynek. Célzott kezelés nincs rá, csak olyan cseppek, gyógyszerek, amikre érzékeny így neki vágtunk a kezelésnek.

2019.08.15.-ig ment folyamatosan nappal félóránként éjszaka pedig óránként a csepegtetés. A váladékozás megszűnni látszott, de ez a bizonyos gennytasak/fekély még mindig nem mozdult.

2019.08.16.-n a reggeli viziten a doktor úr azzal fogadott, hogy egy részen megnyílt a szaruhártyám, feladta a fertőzést miatt, azonnal szaruhártya átültetést kell végezni, szerencsére volt ilyen esetekre szaruhártya korong. A műtét 1 órát vett körülbelül igénybe és szerencsére nem éreztem semmit, hisz altattak. 1 mm maradt a saját szaruhártyámból a többit szervdonortól kapott koronggal pótolták. A műtét után fájdalmat nem éreztem csak minimálist.

2019.08.21.-n engedtek ki a szemklinikáról, viszont a látásom nagyon homályos volt még és a doktor úr felkészített, hogy nagyon hosszú lesz még az út, mire olyan lesz, mint a bal szemem. Még kell pár hónap mire egyáltalán a szemüveget fel tudják nekem írni. 1 évig naponta (4db) kell szednem egy gyógyszert, ami lecsökkenti az immunrendszerem/immunválaszom, hogy a szervezetem ne lökje ki magából a donortól kapott hártyát, 1 hónapig hetente, majd havonta vérvételre kell járnom, hisz ennek a gyógyszernek (mint minden másiknak is) lehetnek mellékhatásai, de szerencsére ritka.

Fél év múlva pedig vár még rám egy szürke hályog levétel ami a fertőzés következtében alakult ki a jobb szememen.

A varrataimat pedig csak 1 év után veszik ki.
Ezt a történetet véletlen sem önsajnáltatás miatt osztom meg hanem, hogy tudjatok róla ugyanis, nem készítenek fel minden esetre mikor a lencse mellett döntenek az emberek. Én többet nem viselhetek lencsét de, hogy őszinte legyek soha többet nem is akarok ezek után!

Viszont szerencsésnek érzem magam, mert sajnos vannak olyanok akiknek nagyon sokat kell várni egy-egy donortól kapott korongra.

Köszönettel tartozom viszont a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikán dolgozó ápolóknak, akik éjjel nappal csepegtettek, felvidítottak a nehéz napokon. Legnagyobb köszönettel a szaruhártya specialistámnak tartozom, hogy általa új esélyt kaptam a látásra. ?
FORRÁS:FACEBOOK