• vas. ápr 28th, 2024

Döbbenetes dolog történt Torgyán József sírhelyével. Az özvegye teljesen kétségbeesett a látványtól – foto

Budapest — Lassan két hónapja összetörve hever a tavaly januárban elhunyt Torgyán József (†84) síremléke a Farkasréti temetőben.

Február elején az olvadás miatt meglazult a talaj és kidőlt egy fa, amely a Független Kisgazdapárt (FKGP) egykori elnökének sírkövét találta el.

A Blikk olvasó-riportere le is fotózta a rommá vált síremléket, amiért jár a szokásos 10 ezer forint.

– Húsvét közeledtével látogattunk ki szeretteink sírjához a Farkasréti temetőbe, a megszokott útvonalon. Ismertem Torgyán József sírhelyét is. Arról hallottam, hogy régebben megsérült a márványborítás, de elkeserítő látványt nyújtott, hogy azóta sem próbálták megjavítani – mondta lapunknak Levente (54).

Azt látta, hogy a fedlap darabokra törött, és a szépen vésett fejkő is a hant mellett hevert a földön, azon is voltak sérülések. A síron egyébként látszott, hogy gondozott, friss virág volt rajta. A sírra dőlt fának viszont a nyomát sem lehetett látni – tette hozzá a Blikk riportere.

A politikus özvegye, Torgyánné Cseh Mária (80) szeretne új síremléket állítani elhunyt urának, de nem rajta múlt, hogy eddig nem sikerült.

– A biztosító fizeti a kárt, de valahogy akadozik a bürokrácia útvesztőjében az egész. A temető üzemeltetője még azt sem engedte eddig, hogy a romokat eltakarítsuk – panaszolta a Blikknek Cseh Mária, aki az ügy intézését egy sírkövesre bízta.

Az özvegy teljesen kétségbeesett, hogy húsvétra sem sikerült rendbe hozatnia a sírt.

– Nem értem, hogyan hagyhatják ezt, legalább tiszteletből ne akadályoznának benne! Megkérdezték, hogy a temető vagy a sírkő készítője állítsa-e helyre. Ragaszkodtam a saját sírkövesemhez, azért is, mert azt gondoltam, így hamar elkészül. Mégis minden lehetséges módon akadályokat gördít elém a bürokrácia. Nem lesz Jóskának húsvétra tisztességes sírja! – dőlt a panasz az özvegyből.

Cseh Mária (80) máig gyászolja szeretett urát /Fotó: Isza Ferenc

A neve elhallgatását kérő sírköves megerősítette, hogy a biztosító és a temető mindig újabb papírokat kér: amíg ezek és az engedély nincsenek meg, nem lehet elszállíttatni az összetört emlékmű maradványait.

A temetőt üzemeltető Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. sajtóirodája azt állítja, hogy ők csak a baleset után egy hónappal, március 9-én kaptak választ az özvegytől, hogy kivel akarja rendbe hozatni a sírt. Ezután felvették a kapcsolatot a sírkövessel, aki, mint írták, „gmailes címéről hitelt nem érdemlő módon tett ajánlatot 2018. március 19-én”, de nem tudták elfogadni, mert nem részletezte „sem a nettó-bruttó összegeket, sem a felhasznált anyagokat, sem a meghatalmazását nem tartalmazta”.

A sírköves a napokban pótolta a hiányosságokat. Így most engedélyezték a helyreállítást.

Magasan áll a talajvíz

– Nagyon csapadékos volt a tél, és emiatt nagyon magasan áll a belvíz a talajban – erősítette meg Pártia Lucia, az eumet.hu vezető meteo­rológusa. A belvíz országszerte nemcsak a mezőgazdaságban okoz károkat, de volt, ahol házak dőltek össze miatta.