• szo. ápr 27th, 2024

MOST ÉRKEZETT! Hatalmas tragédia rázta meg az országot! Sokkoló, ami a szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozóban történt:

Megpróbálták elhallgatni az ügyet. Két munkás halt meg Szigetszentmiklóson, a SungEel Hitech Hungary Kft. akkumulátorhulladék-feldolgozó üzemében. Ugyan a hatóságok semmit nem közöltek erről, a Privátkopó bűnügyi portál márciusban kiderítette, hogy egy fő meghalt; pénteken pedig az Átlátszó tudta meg, hogy további egy személy, tehát összesen két fő hunyt el balesetben. A Telex korábban megtudta, hogy a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz. Az már akkor tudható volt az Országos Mentőszolgálattól kapott információ alapján, hogy a baleset helyszínéről egy férfit mentővel, egy másikat mentőhelikopterrel szállítottak kórházba.

Az Átlátszó közérdekű adatigénylést nyújtott be az esetet követően, mert a szigetszentmiklósi cég három munkavállalójának egészségét, testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztette, emiatt a céget 10 millió forintos büntetés megfizetésére, illetve a munkavédelmi előírások betartására kötelezték. A dokumentumból kiderült, hogy a balesetet egy darálógép robbanása okozta. A gép tisztítását egyébként egy magyarul nem beszélő betanított munkásra bízták. Ő korábban már végzett hasonló munkát, azonban nem a korábban már alkalmazott rutin szerint végezte a feladatot. Az áldozat sarokcsiszolóval nyílást vágott a gépen, amely ennek következtében felrobbant. A súlyos égési sérüléseket szenvedett munkás a kórházba szállítást követően, még aznap meghalt. A másik, szintén súlyos sérüléseket szenvedett munkás hosszú kórházi kezelést követően, április 3-án hunyt el, ez azonban csupán most, hónapok elteltével derült ki. A harmadik érintett „csupán” könnyebb sérüléseket szenvedett.

Érdekesség, hogy a hatóság 12,5 millió forintos bírságot szabott ki a dél-koreai cégre, azonban a Munkavédelmi törvény vonatkozó szabálya alapján legfeljebb 10 millió forintos büntetéssel sújthatják a céget. A rendőrség Átlátszónak küldött válaszából kiderült: még mindig folyamatban van az eljárás halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt. Érdekesség, hogy korábban már kapott figyelmeztetést a cég a munkavédelmi szabályok megsértése, a határértéket meghaladó légszennyezés, illetve a dolgozók egészségének veszélyeztetése miatt. Ugyanezen cég bátonyterenyei üzemére engedély nélkül tárolt több száz tonna hulladék miatt 31 millió forintos büntetést szabtak ki – erről már korábban beszámoltunk. forrás