• vas. máj 19th, 2024

Erre a tíz dologra használhatják fel a testünket halálunk után. Ilyen döbbenetes dolgokat művelhetnek vele

Gondolkodtál már rajta, hogy halálod után mi történjék a holttesteddel? A szervadományozás ismert lehetőség, de ezen kívül is vannak még opciók, amellyel segíthetjük embertársainkat vagy a tudományt.

Szervdonorság

Ez a legalapvetőbb, ha baleset során hal meg valaki, akkor több ember életét is megmentheti az adományozott szervekkel. A hazai szabályok szerint aki életében nem tiltakozott a szervdonorság ellen, annak szervei felhasználhatók, hacsak a család nem ágál a dolog ellen.

Szövetadományozás

Nem csak a szerveinket, hanem hanem a szívbillentyűnket, csontjainkat, ízületeinket is fel tudják használni az orvosok.

Boncoláshoz

Az orvosi egyetemeken a hallgatóknak szükség van a bonctermi gyakorlásra holttestekre, erre is felajánlkozhatunk.

Gyakorlásra

Nem csak a boncolást, de az új műtéti eljárásokat is gyakorolni kell az orvosoknak. Amerikában még szerződést is lehet kötni arról, hogy amint végeztek a gyakorlással, az adott kórház ingyen elhamvasztatja a testünket.

Testfarm

Az orvosi egyetemen kívül a bűnügyi tanulmányokat folytató hallgatók is tanulnak az emberi testről. Ők a holttesteket kifektetik egy bizonyos helyre és azt vizsgálják, hogy a halál beállta után mennyi idővel következnek be a különböző bomlási folyamatok.

Tesztbábu

A járművek töréstesztjeit nem csak mesterséges bábukkal, hanem időnként igazi emberi (holt)testekkel is végzik, így jobban kiderülnek, hogy milyen sérülések fordulhatnak elő a baleseteknél.

Kiállítás

Felajánlkozhatunk kiállítási célokra is, ilyenkor a vért és zsírt eltávolítják a testből, majd fénnyel, hővel, gázokkal tartósítják azt.

Csontváz

A bioszszertárban műanyag csontvázak állnak, de például egy Új-Mexikó állambeli orvostudományi egyetem még fizet is azoknak a hozzátartozóknak, akik szerettük csontvázát felajánlják ortopédorvosoknak.

Múzeum

Itt „jó”, ha van valamilyen „extránk”, 6 ujj, testi deformitás, törpeség, mert így a philadelphiai orvosi egyetem Mutter Múzeuma szeretettel várja jelentkezésünket, ők ugyanis fura testeket gyűjtenek.

Halottközvetítő

Hihetetlen, de erre is alakult üzletág. Amerikában vannak cégek, akikhez bejelentkezhetünk, ők halálunk után kiközvetítik a testünket az egyetemekre, kórházakba, ahol éppen szükség van rá, cserébe pedig ingyen hamvasztás jár.

Forrás: CNN/lajk