• szo. máj 4th, 2024

Hátborzongató: Van egy videófelvétel arról, ahogy a Hableányon lévők integetnek a Vikingnek, hogy álljanak le – néhány másodperccel később már az életükért küzdöttek

Drámai részletekre világít rá az a jegyzőkönyv, amely az utolsó percekben készült a Viking kapitányi fülkéjében. Sógor Zsolt ügyvéd a többi között elmondta, hogy az ukrán hajóskapitány szerinte „süketnéma” volt, mint ahogyan azt is kifejtette: a környéken lévő hajóknak már bő egy perccel tudniuk kellett arról, hogy emberek vannak a vízben.

Újabb részletek derültek ki a Hableány tragédiájáról az ATV Start című műsorában, miután a Hableányt üzemeltető cég (Panorama Deck) ügyvédje elhozott egy jegyzőkönyvet, amely a kapitányi fülkében készült és amely az utolsó 15 percet tartalmazza. Ebből kiderül, hogy a kapitány nem látta a hajót, és minden bizonnyal azért – legalábbis Sógor Zsolt szerint –, mert nem figyelt.

Majd hozzátette: a felső fedélzeten lévők azonban látták, amit alátámasztottak azok a mondatok is, amelyeket az ügyvéd olvasott fel a jegyzőkönyvből, amelyek közvetlen a baleset bekövetkezte előtt hangzottak el.

A jegyzőkönyvből az is kiderült, hogy az ütközés után bő egy perccel elhangzott az egyik csatornán az is, hogy emberek vannak a vízben a Margit hídnál. Ez annyit jelent, hogy a környéken lévő összes hajónak tudnia kellett erről szinte közvetlenül az ütközést követően. Az ügyvéd álláspontja szerint a hajót egyébként egy „süketnéma vezette”: az oroszon kívül ugyanis az angolt és németet sem beszéli olyan szinten, hogy legalább megértettesse magát.

Közben a hajótragédia túlélői is nyilatkoztak, eszerint még szemkontaktust is létesítettek a Viking utasaival. Az ügyvéd pedig megjegyezte: az egyik videófelvételen az látszik, hogy a Hableányon lévők integetnek a hajónak, hogy álljanak le. Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a radar hangja – ami egyébként jelzi azt, ha a közelben van hajó, vagy azt, ha egy bizonyos távolságon belülre érkezik egy másik vízi jármű – le volt halkítva, merthogy azt nem lehetett hallani a kapitányi fülkében. Ebből pedig az ügyvéd arra következtet, hogy azt a kapitány halkíthatta le/kapcsolhatta ki.

Jegyzőkönyv készült a Hableány tragédiája előtti öt percről