• csü. máj 9th, 2024

„Mindennap elbúcsúzunk Lajoskánktól” – A végsőkig kitartanak beteg gyermekük mellett a megtört szülők

Szeged — Óráról órára nézi végig egyéves kisbabájuk lassú haldoklását Varga Edit és Hoffmann Lajos. A kis Lajoska három hete mélyaltatásban van, az orvosok szerint már csak a csoda menthetné meg őt. A szülők és a rokonok lélekben már elbúcsúztak a gyermektől.

Hoffmann Lali (1) 2017 decemberében született, a 32. hétre. Kiderült, hogy 4-es stádiumú vesebetegsége van, és csak a transzplantáció segíthet rajta. A csöppnyi legény azonban élni akart. Családja mindent megtett érte: vállalták, hogy otthon dializálják és szondán táplálják. Megtanultak mindent, ami az ellátáshoz szükséges, az életmentő beavatkozásokat is. Edit éjjel-nappal Lalit ápolta, Lajos pedig kamionosként nem vállalt nemzetközi fuvarokat. Megérte az áldozat: a kisfiú fejlődött, a szülők pedig reménykedtek a gyógyulásában.

Lali születése után hamar kiderült, hogy súlyos vesebetegségben szenved. Transzplantáció segíthet rajta

– Ő lehetett volna az ország legfiatalabb vesetranszplantáltja! Nagyon boldog gyerek volt! Bár nem tudott ülni, állni, járni, de akkor is folyton játszott – zokogott az édesanya.

Edit nem véletlenül beszél múlt időben a fiáról: Lajoskára szinte egész biztosan a halál vár, csak nem tudni, melyik percben. Január elején felső légúti fertőzést kapott, intenzív osztályra került.

– Először csak oxigént kapott, utána berakták neki a tubust. Soha nem felejtem el, ahogy ültem az ágya mellett, nézett rám, és nyújtotta a kis kezét, hogy fogjam meg. Akkor láttam utoljára ébren, ennek három hete már – folytatta a megtört anyuka.

Egy orvos azt mondta, hogy új vesére, szívre és tüdőre lenne szüksége a túléléshez a kicsinek. Lali jelenleg keringéstámogató gyógyszereket kap, de egyre nehezebben bírja a kis szíve.

– Az orvosok mindent megtettek, de nincs remény a gyógyulásra – tette hozzá megtörten Lajos, az édesapa.

A kicsi édesanyja, Edit minden egyes napot a kórházban töltött Lalival

– Itt vagyunk vele a kórházban az utolsó pillanatig. Mindennap elbúcsúzunk Lalikánktól. Csak azt szeretnénk, hogy ne szenvedjen – mondta.

– A magyar törvények szerint az orvosok nem tehetnek ilyen esetben semmit az agyhalál beálltáig. Sajnos, a józan ész és a törvények szemben állnak egymással ilyenkor – fejtegette dr. Kamarás Péter ügyvéd.

Mindenüket feláldozták

Ha másban nem is, a Hoffmann család nehéz anyagi helyzetén lehet segíteni. Lali születése után nehéz anyagi helyzetbe kerültek a szülők, akik mindenüket feláldozaták, csak hogy a kicsi újra egészséges legyen. A TündérPakk Alapítvány a MagNet Bank 16200106-11636920 számú számláján gyűjt nekik adományokat. A közleményben mindenképp tüntessék fel, hogy a Hoffmann családnak adakoztak.