• vas. máj 5th, 2024

Nem lesz egyszerű kibogozni a Vajna-örökséget

Andy Vajna 67 milliárd forintosra becsült vagyona elsősorban média- és filmipari érdekeltségekből, kaszinókból, ingatlanokból, étteremből áll össze. De vajon egyben marad-e a már ma is szerteágazó birodalom, és milyen szerepe lesz a Vajna-cégek jövőjében a feleségének, a közeli munkatársaknak, illetve a NER-nek? Vagyis annak a kormányközeli „közösségnek”, amelyet sok esetben Andy Vajna valójában megtestesített.

A 74 éves korában meghalt Vajna András Györgynek – vagy Andrew G. Vajnának – rengeteg céges tulajdona volt, a Forbes a 18. leggazdagabb magyar embernek tartotta, 67,3 milliárd forintos becsült vagyonnal. Érdekeltségei tévéhez, rádióhoz, műsorgyártáshoz, reklámhoz, szerencsejátékhoz, vendéglátáshoz és ingatlanokhoz kötődtek.

Amikor egy nagyon gazdag ember meghal, ráadásul a vagyonban rengeteg személyes és céges vagyonelem keveredik, mindig nagyon megbolydul a környezete (így történt ez nemrégiben Demján Sándor esetében is, aki például nem rendezte a vagyonelemei sorsát írásos végrendeletben).

Enyém, tied, közös

Valójában Vajna vagyonelemeinek felbecsülése is nehéz, hiszen a rengeteg különböző érdekeltség (melyek többsége a Rákóczi út 1–3. harmadik emeletére volt bejegyezve) egy része a saját nevén volt, más része olyan külföldi cégek tulajdonában állt, amelyeket határozottan hozzá lehetett kötni, más cégekben viszont nyíltan vagy informálisan, de csak résztulajdonos volt.

Ráadásul abban a kavarodásban, amelyben Vajna ezer szállal kötődött a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez (NER), már az életében vitatott volt, hogy mi az, ami valóban az övé, az ő saját üzleti teljesítménye, és mi az, ami a Fidesz-kormány és környezete, vagyis a „közösség” jóvoltából ketyeghet csak sikeresen. Talán ebben a kérdésben a két legfontosabb elem a szerencsejáték-üzlet és a tévétulajdonlás volt.

  • Vajna például a kaszinós múltja miatt saját teljesítményeként tekintett az öt fővárosi kaszinójára, vagyis a Las Vegas-csoportra (Sofitel, Corvin, Atlantis, Tropicana Átrium), míg a „közösség” szerint egy államtól kapott kizárólagos koncesszió és a szerencsejátékpiac kiemelt szabályozásérzékenysége miatt ez túlzó elképzelés volt.
  • Hasonló volt a legismertebb médiapiaci érdekeltség helyzete is. A TV2 hivatalosan a mai napig a Magyar Broadcasting Zrt. elnevezésű Vajna-érdekeltség tulajdona, de valójában a kormányzati propaganda szempontjából fontos országos kereskedelmi tévé állami hirdetéseket kap, és a NER ismert szereplői által birtokolt MKB finanszírozza, így vajon tekinthető-e Vajna vagyonelemének?

Média

Különösen a médiapiacon látható jól, hogy Vajna szerepe nemcsak egy gazdag, piaci alapon dolgozó, amerikai háttérrel hazaérkező vállalkozó aktivitása volt, hanem az elmúlt nyolc év gazdasági szerepvállalása NER-es sztori volt. A TELJES CIKK ITT OLVASHATÓ TOVÁBB