• vas. máj 5th, 2024

Bécs mellett épül a jövő városa

A bécsi Aspernben megpróbálnak választ adni arra, hogy milyen lehetne a jövő energiatakarékos városa, amely saját maga termeli meg az üzemeléséhez szükséges energiát, és jó esetben még el is tudja adni a felesleget. A kerületben élhető városi környezetet akarnak megteremteni, ahová szívesen költözne mindenki.

Ezen túl az Aspern Smart City Research kutatási célja megtalálni a legjobb energiafelhasználást a különböző épülettípusokra. A programban részt vevő lakóktól folyamatosan gyűjtik az adatokat, és ezek alapján javasolnak változtatásokat, új ötleteket.

Aspern Seestadt, vagyis tóparti városának ötlete 2010-ben merült fel, három év kellett ahhoz, hogy megkezdjék a megvalósítást – ez idő alatt befektetőket kerestek, megszerezték a szükséges engedélyeket, és kiírták a pályázatokat az épületekre. Az első lakók tavaly év elején költöztek be Seestadtba.

A terület nem volt teljes pusztaság előtte, itt nyílt 1912-ben az asperni repülőtér, amely a maga idejében a világ legnagyobb és legmodernebb repülőterének számított. A két világháború idején még fontos központ volt, de jelentősége később rohamosan csökkent, majd 1977-ben bezárták. Azóta elhagyottan állt a terület. Az okosváros megtervezőinek azonban kapóra jött az elhagyott reptér.

12821082_0b526a80557fa6b3658d555c5a781eeb_wm

A terület nagysága 240 hektár, nagyjából 340 focipályányi. A tervek szerint 2029-re, vagyis az építkezések végére húszezren fognak itt lakni, és nagyjából ugyanennyi munkahelynek ad majd otthont a városrész. Mindez hatmilliárd euróba kerül majd összesen, ennyibe kerül kiépíteni az összes lakást a hozzá tartozó üzletekkel, közösségi helyekkel, parkokkal, játszóterekkel, iskolákkal és irodaházakkal.

Ma a teljes terv nagyjából negyedénél tartanak, az első lakónegyedbe tavaly költöztek be az első vállalkozó kedvű családok. A projekt céljához az is szükséges, hogy mindenféle társadalmi és anyagi helyzetű, végzettségű emberek érkezzenek, nem akarnak zárt közösséget kialakítani. Ehhez egészen különleges rendszert alakítottak ki. A lakások 45-160 négyzetméter közöttiek, vagyis egyedülállók és nagycsaládosok is megtalálhatják a nekik megfelelőt. A lakások fele bérlakásként talál gazdára, a bérleti díj 7-10 euró között mozog négyzetméterenként. Ezt az alacsonynak tűnő díjat városi támogatással tudták elérni, de így biztosítják, hogy ne csak a leggazdagabbak tudjanak ideköltözni. Különálló házak nem is lesznek a városban, csak többlakásos épületek. Ezeket is úgy alakították ki, hogy mindenféle lakások megtalálhatóak legyenek bennük, bérlakások és saját tulajdonúak vegyesen. Nincs is olyan érzése az embernek ott sétálva, hogy egy uniformizált lakóparkban lenne, a házak mindegyike más stílusú.12821090_149fa3c3d4a5253e7589b5739e8d1665_wm

A városban kiemelten figyelnek az infrastruktúrára, nagyon jó a közlekedési kapcsolata Béccsel; metróval és vonattal is nagyjából fél óra alatt elérhető a belváros. Ez ki is próbáltuk: ennyi idő alatt metróval a város szélén lévő Aspernből az operaháznál voltunk, autóval a másik irányba (tehát a városból Aspernbe) viszont majdnem egy óráig tartott az út, és még csak nem is volt csúcsidő akkor. De azért kocsival is lehet közlekedni, bár autópálya-kapcsolata egyelőre nincs a városnak. Aspernben amúgy inkább a biciklis közlekedést támogatják, a főbb utakon kívül nem is lehet autókkal közlekedni, azokat a lakossági részek bejáratánál lévő közösségi garázsokba lehet leparkolni. A lakóházak közötti területeket pedig közösségi terekké, játszóterekké alakították. Ahogy a helyi lakosok fogalmaznak, itt egyedül is leengedik a gyereket játszani az utcára.

Egyelőre sikere van a városnak, az ott lakók elégedettek; igaz, alig több mint egy évet töltöttek még az új lakóhelyükön, így még a hosszú távú hatásokról nem lehet tudni. Mindenesetre a következő megépítendő városrészre már folyamatosan foglalják le a lakásokat leendő tulajdonosaik vagy bérlőik. A CIKK ITT FOLYTATÓDIK…