• szo. máj 18th, 2024

Ezt mindenkinek ki kell fizetnie, dolgozónak, munkanélkülinek, fiatalnak …

Ezt mindenkinek ki kell fizetnie, dolgozónak, munkanélkülinek, fiatalnak …

Minden Magyarországon élő személynek kötelező fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot (tb), akkor is, ha nem szorul orvosi kezelésre. A tudnivalókat foglalta össze a hirado.hu.

Több mint százezer tanuló hamarosan megszerzi az érettségit és még nyáron kiderül, hogy felvételt nyernek-e az egyetemre. Amennyiben nem veszik fel a gyereket és munkahelyet sem talál, akkor érdemes odafigyelni arra, hogy az egészségügyi ellátási jogosultsága ősszel lejár.

Az iskola után is érdemes figyelni

A diákigazolvány lejárta után 45 nap türelmi idő vonatkozik a tanulókra, ezt követően fizetniük kell maguk után a tb-t a NAV-nak. Megtehetik a szülők, hogy nem fizetik a járulékot gyermekük után, de utólag visszamenőlegesen minden egyes be nem fizetett forintot behajthat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ugyanez a szabály vonatkozik a nyáron diplomázó felsőoktatásban tanuló hallgatókra is. Ha nem találnak állást, akkor december 15-től az egészségügyi hozzájárulási díjat – havonta 7050 forint – be kell fizetniük maguk után.

Mindenkinek kötelező tb-t fizetni

Ennek oka, hogy minden Magyarországon élő személynek kötelező fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot (tb), akkor is, ha nem szorul orvosi kezelésre. Ha valaki nem fizet, arra előbb-utóbb felfigyel a NAV és az elmaradást visszamenőlegesen is behajtja.Azok a hallgatók, akiknek nappali tagozatos hallgatói jogviszonya van, de halasztanak, azoknak az ellátási jogosultsága továbbra is él.

Kibukik, ha valaki nem fizet

2009 óta minden orvos-beteg találkozó alkalmával jogviszony-ellenőrzés történik a TAJ- szám alapján. Ha az ellenőrzés során felvillan a piros lámpa, akkor a jogviszony rendezetlen. Az OEP a jelzés után megküldi a rendezetlen jogviszonyú személy adatait a NAV-nak, majd a hivatal felszólítja a magánszemélyt a szolgáltatás jogosultságának igazolására. Ha az egyén nem tudja igazolni hitelt érdemlően a jogosultságot, akkor a NAV megkezdi az elmaradt járulékok behajtását.

Fizetési nehézség esetén az adózók kérhetnek fizetési könnyítést: részletfizetést vagy fizetési halasztást.

2007-től lépett életbe az a szabályozás, mely szerint a magánszemély amennyiben nem biztosított, és egyéb jogcímen sem áll fenn jogosultsága, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Havonta küldik a listát a nemfizetőkről

Tavaly összesen 322 503 esetben adott át rendezetlen jogviszonyról adatokat az OEP a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak.

Mindenkit el kell látni

A hirado.hu kérdésére, hogyha valaki nem fizeti a tb-t, de orvosi kezelésre szorul, akkor ki kell-e fizetnie a kezelés díját, az OEP közölte: rendezetlen jogviszony esetén is jogosult a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatások teljes körére a beteg, azaz nem kell megfizetnie az ellátások költségét, de az adatai átadásra kerülnek a NAV részére.

„Kockázatközösség, amelyben a részvétel kötelező”

Kérdésünkre, hogy miért kötelező fizetni a tb-t, az OEP közölte: a törvény alapján „a társadalombiztosítás Magyarország állampolgárait, illetve a hazánkban munkát végző természetes személyeket magába foglaló kockázatközösség, amelyben a részvétel kötelező”.

90 nap után érdemes résen lenni

Aki dolgozik, attól a munkáltató automatikusan minden hónapban levonja a járulékot. Nem kell fizetnie annak, aki munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati vagy más szolgálati jogviszonyban áll, illetve aki álláskeresési támogatásban, táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy ápolási díjban részesül.

Az álláskeresési járadék lejárta után – 90 nap – viszont fizetni kell, egészen addig, amíg az érintett nem talál új állást.

Ha valakinek tehát megszűnik a munkaviszonya, a tanulói jogviszonya, vagy más okból megszűnik a járulékfizetés, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie a NAV-hoz és ezt a fizetési kötelezettséget 15 napon belül kell bejelenteni a T1011-es számú adat- és változásbejelentő lapon. A járulékfizetést bármelyik NAV ügyfélszolgálaton intézhetik az érintettek.

Egészségügyi Szolgáltatási Járulék (tb) összege havonta

2012 – 6390 forint

2013 – 6660 forint

2014 – 6810 forint

2015 – 6930 forint

2016 – 7050 forint

A NAV a hirado.hu-val azt közölte, hogy 2015-ben több mint 208 ezer fő fizetett havi átlagban egészségügyi szolgáltatási járulékot. A fizetés történhet csekken, átutalással vagy bankkártyás befizetéssel a Nemzeti Adó-és Vámhivatal ügyfélszolgálatain.

Ha végképp nem tudják fizetni, ezt tehetik

Azok az emberek, akik végképp nem tudják befizetni a járulékot, azoknak érdemes a kormányhivatalokban segítséget kérni. Ha indokolt, az állam egy évig átvállalja a járulékfizetési kötelezettséget. Ennek feltétele, hogy a családban élők esetén az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 120 százalékát, ami 2016-ban 34 200 forint. Amennyiben valaki egyedül él, abban az esetben a mindenkori öregségi nyugdíj (28 500 forint –szerk.) 150 százalékát nem haladhatja meg a jövedelme, amely 2016-ban 42 750 forint. Azaz, ha valaki havonta 45 ezer forintból egyedül él, az nem kaphat könnyítést. A fizetési kötelezettséget egy évig tudja átvállalni az állam, ha ez az idő letelik, újra kell igényelni a segítséget.

Forrás : csalad.hu