• pén. máj 3rd, 2024

„Norvég menekülttáborban dolgoztam magyarként és voltam a biztonságért felelős személy.”-Érdemes elolvasni!

Egy norvég bevándorlási-központban, menekülttáborban dolgozó magyar fiatal keresett meg a napokban és mesélte el nekem tapasztalatait…. Beszélgetésünk alapján abban maradtunk, hogy érdemes lenne az általa elmondottakat egy cikkben megírni és a közvélemény elé tárni…
Hiszen a személyes és hiteles élmények segítenek megérteni azokat a folyamatokat, amik a háttérben ezen tíz-és százezrek… fejében mozgatórugóként működnek és hatással lesznek egész Európára….. 

A forrás személyének védelme érdekében a nevét szándékosan nem írom bele a cikkbe, de az általa elmondottakat elejétől a végéig változtatás nélkül közlöm…(SBGBuddha-VilagHelyzete)

„Biztonságért felelős személy voltam Norvégiában egy menekülttáborban.”

„Tudni kell, hogy Norvégia sokkal nyugisabb hely alapban, mint Svédország – ahonnan szinte naponta érkeznek a hírek erőszakról, lázongásról és felgyújtott táborokról.

Norvégia kicsit másként kezeli a helyzetet és ide nagyságrendekkel kevesebb menekült érkezik, mint Svédországba vagy Németországba. Itt a menekültek is jobb körülmények között élnek.

 
Az állam komplett szállodákat bérel ki számukra, ahol elhelyezést, napi háromszori étkezést, ingyenes orvosi ellátást kapnak. 
Ezen felül mindegyikük kap egy ID-kártyát, amely 1 évig érvényes, amíg a kérelmeiket egyesével elbírálják. Az egy év alatt szabadon járhatnak -kelhetnek az országban, a szabadságukban nincsenek korlátozva, gyakorlatilag jogilag ugyanolyan elbánásban kell őket részesíteni, mint bármely norvég állampolgárt.
Amennyiben a menekült-kérelmük sikeres elbírálás alá esik, úgy az állam lakhatást (sokszor új építésű ház), ingyenes képzést (nyelv és szakma), és havi pénzbeli juttatást biztosít a számukra, ami egy kisebb család esetében kb. 6.000 korona havonta, ami durván 180-200.000 forintnak megfelelő összeg.

Visszatérve a táborra, már az első napom úgy kezdődött – éppen hogy megérkeztem és a holmijaimat pakoltam be a kocsimból a szobámba – hogy „azonnal menjek a központi épület főterébe, mert gond van”.

Amikor odaértem, néhány perccel később, egy dühödt tömeget láttam, csak férfiakat. Ordibálás, tolongás, 40-50 ember lehetett. Ahogy én érzékeltem, készültek betörni a hátsó irodákba és a konyhába. Heves vitában álltak a recepción dolgozókkal.

Annyit tudtam tenni, hogy a hátul tartózkodó személyzetnek felvázoltam mit kell tenni abban az esetben, ha a zárt ajtón keresztül megpróbálnak behatolni. Gyakorlatilag egy menekülési tervet készítettünk kb. 2 perc alatt. A rendőrség már úton volt. De tudni kell, hogy maga a tábor 25km-re volt a legközelebbi településtől, a hegyekben, nehezen megközelíthető helyen, ahol több esetben én meg hólánc használata mellett is elakadtam. A rendőrök több mint egy óra alatt értek ki. Addig feszülten vártuk / figyeltük és kezeltük az eseményeket. Végül nem került sor komolyabb atrocitásra a hőzöngésen kívül.

A lázadást kiváltó ok mindössze annyi volt, hogy a menekültek nem kapnak enni a hivatalos vacsoraidő után. Azaz követelték, hogy este 10-11 utan is biztosítsanak nekik étkezést, „a gyerekek miatt”.  A CIKK ITT FOLYTATÓDIK…..