• vas. ápr 28th, 2024

Londonba menekülnek a magyarok

Anglia—Magyarország — A magyar a jég hátán is megél – tartja a mondás, ám úgy tűnik, Magyarország „jege” nem elég fagyos: rengetegen vándorolnak ki külföldre a jobb élet reményében. Még mindig szívesen választják Ang­liát, ahol nemritkán az itthoni bruttó 111 ezer forintos minimálbér négyszeresét is megkereshetik egy hónap alatt a dolgozók.

Az angliaimagyarradio.hu csapata nemrég számolt be arról: kétéves statisztikai adataikra támaszkodva bátran kijelenthető az, hogy bár a hírek korábban mil­liós nagyságrendben említik azokat a magyarokat, akik az Egyesült Királyság területére érkeznek munkát vállalni, ezzel szemben mintegy félmillió magyar van kint. Ebből is csak körülbelül 300 ezerre becsülhető azok száma, akik Magyarországról vándoroltak ki.

Ménesi Károly is a kivándorlás mellett döntött. Otthon szerződéses katona volt, de mint mondja: a pénz nem volt túl jó.

– Áprilisban lesz kilenc éve, hogy kijöttem, jelenleg sofőr vagyok. Éltem Londonban, de nekem túl zsúfolt volt, így kerültem High Wycombe városba. Akkor vettem meg az autómat, és nem volt elég pénzem a törlesztőkre, így váltani kellett – emlékezett vissza Károly a kezdetekre.

Térképünkön a piros foltok a magyarok népsűrűsé­gét jelölik az Egyesült Királyságban. Látszik, hogy Londonban és környékén élnek a legtöbben, de Manchester, Edinburgh és Belfast is befogadta hazánk fiait

Míg 2013-ban Londont az ötödik legnagyobb magyar városként emlegették, már megszerezte a második helyet. Az itt élő magyar lakosság száma már meghaladja a Debrecenben élőkét (203 ezer fő). Az Egyesült Királyság területére érkező magyarok több mint a fele, mintegy 53,94 százalék­nyian találtak maguknak otthont Londonban.

– Az iskolában is jól tudtam angolul, így más ország fel sem ötlött bennem – kezdte történetét Nikodém Zsolt (21), aki érettségi után azonnal London felé vette az irányt. – Szeretek itt lenni, nyitottak és kedvesek az emberek, nem kell belehalni a munkába, mégis meg lehet élni. Úgy találták ki a rendszert, hogy ha feketén akarnék dolgozni, az állam nem venne tudomást rólam. Közös érdek, hogy tisztán, bejelentve melózzak, tisztességes bérért – tette hozzá a fiatal, aki jelenleg pizzafutárként dolgozik, de ha tervei bejönnek, személyi edzőnek áll.

Horváth Beatrix céget alapított, takarítást vállal. Immár alig győzi a megrendelőknél a munkát, egymás kezéből kapkodják ki őt az ügyfelek. Azt mondja, a jó munkára igény van Angliában

A 21 évnél idősebbek 2015 október 1-jétől a korábbi 6,80 angol font (körülbelül 2800 forint) helyett 7,20 angol fontot (körülbelül 3000 forint) kereshetnek óránként. Természetesen ebből még le kell vonni az adót, ám még úgy is jócskán több maradhat az ember zsebében, mint Magyarországon.

A legtöbben – 37 százaléknyian – gyári munkásként dolgoznak, hiszen itt nem szükséges a kiváló nyelvtudás. 10 százaléknyian raktározási területen dolgoznak. De a legkeresettebbek munkák közé tartozik a takarítás is, amelyben az itt élő magyarok 9 százaléka helyezkedett el. Mint ahogy mindenhol a vendéglátásban, itt is sokan dolgoznak a magyarok közül, mintegy 6 százaléknyian. Persze nemcsak alkalmazottként lehet elhelyezkedni, de a vállalkozó kedvű magyarok száma csekély, mindössze 1 százalékra, azaz 3000 főre tehető.

Nagy Tamás (21) másfél éve költözött ki Londonba. Pizzafutárnak állt, de nagyon gyorsan menedzseri pozícióban találta magát. Amikor a forgalom megkívánja, tésztát is gyúr.

A CIKK ITT FOLYTATÓDIK…

FORRÁS:http://www.blikk.hu/