• pén. máj 3rd, 2024

Schengen után az eurótól is búcsúzhatunk

Élesen bírálta az uniós kvótát és a schengeni megállapodások felbontását támogató tagországokat pénteki sajtótájékoztatóban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Figyelmeztette az uniós országokat: többet kell tenniük a menedékkérők uniós elosztásában. A politikus szerint a schengeni határok összeomlásával az egységes uniós piac és az euró is veszélybe kerülhet.

A schengeni határok összeomlásával az egységes uniós piac és az euró is veszélybe kerülhet – mondta Jean-Claud Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken Brüsszelben.

Jean-Claude Juncker  idei első sajtótájékoztatójában óvatosságra intette az Európai Bizottságot. Kiemelte: nem érti, miért nem beszél senki a schengeni megállapodások és a szabad tőkeáramlás kapcsolatáról. Szerinte a gazdasái és monetáriu unió is veszélybe kerülhet, a munkanélküliség aránya pedig még tovább nőhet. Emlékeztette a jelenlevőket, hogy „Schengen az európai integrációs folyamat egyik legnagyobb vívmánya”.

Ezt követően figyelmeztette a tagállamokat: ha megváltoztatják az Európai Unió útlevélmentes utazási rendszerét, tovább nőnek a munkanélküliségi mutatók, és ilyen feltételek mellett értelmetlen lenne megőrizni az egységes pénznemet. „Kevesebb Schengen egyben kisebb foglalkoztatást, kisebb gazdasági növekedést jelent” – hangoztatta.

Bírálattal illette azokat az uniós országokat, amelyek szerinte nem tesznek eleget a menedékkérők eloszlatásában.

A luxemburgi politikus elmondta, belefáradt abba, hogy elsősorban a bizottság kapja a kritikákat, miközben a tagországok közel sem tettek meg mindent, amit meg kellett volna.
Hozzátette, különösen azokra az államokra gondol, amelyek úgy vélik, jó irányba haladnak, amikor azt mondják, hogy nem fogadnak be menekülteket.

Juncker hangsúlyozta, nagyon komoly hitelességi válságot fog előidézni, ha idén sem sikerül gyakorlatba ültetni azon intézkedéseket, amelyekről korábban már politikai és jogi döntés született.
Már februárban megelőznék a Brexitet

A politikus a 2016-os év várható kihívásairól is beszélt pénteki évindító brüsszeli sajtókonferenciáján. Juncker így fogalmazott: se nem derűlátó, se nem borúlátó ebben a kérdésben. Azt is mondta, hogy szerinte februárban London és az unió többi tagállama nem kompromisszumot köt majd, hanem tartós megoldásban tud majd megegyezni, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradhasson.

A bizottság ebben a folyamatban közvetítőként vesz részt, a döntés a tagállamoké, amelyek vezetői februári csúcstalálkozójukon vitatják majd meg a kérdést.

A lengyel jogállamiság kérdéséről elmondta, jelenleg korai szankciókról beszélni. Szerinte „teljesen hibás” az az elképzelés, hogy Lengyelország ügyei kizárólag a lengyel törvényhozásra tartoznak. Juncker hozzátette: a brüsszeli testület által az aggodalmak kivizsgálását célzó eljárás „normális” és „technikai jellegű” fázisban van, s nem akarja, hogy a lengyelek azt gondolják, egész Európa ellenük van.

forrás:http://www.hirado.hu/