• szo. ápr 27th, 2024

Szigorítást vezet be a kormány – Íme a részletek

A kormány döntésének értelmében január 1-jétől már csak olyan párok igényelhetik a babaváró hitelt, ahol a feleség még nem töltötte be a 30. életévét.

Ezzel átlagosan tízből hat igénylő nem lesz jogosult babaváró hitelre. Ez igazán rossz hír lehet a pároknak, ugyanis a babaváró hitel részben vagy egészben önerő lehet egy lakáshitelnél.

hvg.hu szerint az egyedi hitelszerződés-adatok alapján az eddig kötött babaváró hitelek közel 60 százaléka esetében a nők életkora elérte vagy meghaladta a 30 évet, ami nagyságrendi becslést jelenthet arra vonatkozóan, milyen mértékben változhat a termék piaca a jövőben.

Tavaly Budapesten volt a legmagasabb a 30-at elérő nők aránya a babaváró hitelt felvevők között.



Jelenleg a hitelt azok a házaspárok vehetik fel, ahol a pár nő tagja a 18 éves kort betöltötte, de még nem múlt el 41 éves. 2024-től a korhatár visszaesik 30 év alattra. Átmeneti szabályként 2024-ben még a 30-41 év közötti nők is igényelhetik a babaváró hitelt abban az esetben, ha igazolják a várandósságukat.

Ahogy arról a Blikk is beszámolt, a június végi kormányinfón lengette be Gulyás Gergely, hogy jövőre átalakulnak a család- és lakástámogatások. Eszerint a legfontosabb változás, hogy 2024-től csak a kistelepüléseken lesz elérhető a csok.

A „preferált települések” listáján 2631 hely van, amelyeket egyenként felsorol a kormány: ezeket itt tudja megtekinteni . A kormány korábban azt ígérte, hogy az 5000 lakos alatti települések tartoznak majd ide.

forrás