• csü. máj 2nd, 2024

Tragédia a csányi óvodában: édesanyja végignézte a 6 éves Mercike haláltusáját – Drámai részletek

Reggel még vidáman, izgatottan indult az óvoda felé Mercédesz (†6), s senki nem sejtette, hogy soha többé nem tér haza. A kislány délután az intézmény kötélmászókáján játszott az unokatestvérével, aki leugrott a játékról, ami Mercikével együtt eldőlt.

Csány – A famonstrum agyonnyomta az apró kislányt, akinek két pajtása is megsérült. Egyelőre rejtély, miért borult az oldalára a három csöppség alatt a mászóka. Információink szerint az óvoda játékaira már korábban panaszkodtak a szülők, bejelentést is tettek emiatt az önkormányzatnál.

Radics Béla kétségbeesve mutatta kislánya, Merci fényképét. Az óvodából jött a telefon, hogy baj történt. Felesége, Rózsa végignézte a sikertelen újraélesztést /Fotó: Pozsonyi Zita

A tragédia után alig egy órával nagyjából százan vették körbe a polgármestert. A dühös tömeg egy emberként skandálta, hogy a történtek miatt a polgármester a felelős, és ezért le kell mondania. Medve Istvánt, a község első emberét rendőrök őrizték, ám így sem tudott szóhoz jutni. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekmény miatt indított eljárást, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Az óvoda előtt feldühödött szülők gyülekeztek, Medve István polgármestert (kockás ingben) rendőrök védték /Fotó: Pozsonyi Zita

– A tüntetésre nem akarok menni, ez számomra felfoghatatlan tragédia – kezdte lapunknak a gyászoló édesapa, Radics Béla. – Felhívott délután az óvónő, hogy küldjem be a feleségemet, mert történt egy kis baj az oviban. Nem árulta el, mi történt.

Az anyuka, Rózsa az óvoda kerítésén túl nézte végig, ahogy a mentők egy órán keresztül küzdenek Mercédesz életéért, hiába. 

– Nem kívánom senkinek a vérét, hivatalos úton fogok elégtételt venni – mondta könnyeivel küszködve az apa. – Előző este Mercikém azt mondta, hogy „apa, én egy hercegnő vagyok, kérlek, vegyél nekem egy jégvarázsos hercegnőruhát”. Meg fogom ezt tenni, megszerzem a temetésére! – fogadkozott a gyászoló szülő.

Ki lehet ilyenkor a hibás?

– Ilyen esetekben elsősorban az üzemeltetőt, vagyis az óvoda vezetőjét veszik elő a nyomozás során – mondta dr. Surdy Miklós ügyvéd, aki szerint egyelőre nem lehet tudni, ki a tragédia felelőse. Ám, ha önkormányzati fenntartású intézményről van szó, bizonyosan meg kell vizsgálni, hogy a foglalkozási szabályzatban mi van leírva. Ilyen esetekben foglalkozás körében elkövetett bűncselekményről van szó, ismeretlen tettes ellen nyomoznak, amíg ki nem derül, ki a felelős – magyarázta lapunknak az ügytől független ügyvéd.

forrás