• pén. máj 3rd, 2024

Figyelem! Ezentúl mindig időben fizesse be a villanyszámlát! 12 ezer Ft-os büntetést is kaphat!

8 napos késéssel fizették be a villanyszámlát, 12 ezres büntetést kaptak!

Késtek pár napot a csekk befizetésével és 12 ezer forint büntetést kapott egy gödi család az áramszolgáltatótól – számolt be az RTL Híradója.

2010. május 1-jétől azonban a fizetési megbízás azon a napon teljesül, amikor a pénz a kedvezményezett (pl. a szolgáltató) számláján megjelenik.

Ezt a módosítást a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény, és annak nyomán a Magyar Nemzeti Bank rendelete (A pénzforgalom lebonyolításáról szóló 18/2009 (VIII.6.) MNB rendelet) írja elő.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy kövessék figyelemmel a számláikban feltüntetett fizetési határidőket, és a lejárat előtt legalább két nappal korábban fizessék be csekkjeiket a postán.

A posta részére a jogszabály ugyanis maximum 2 napot engedélyez a befizetett összeg címzetthez történő átutalására.

A lakosságot széles körben kiszolgáló vállalkozások (energiaszolgáltatók, vízművek, távközlési társaságok, távhőszolgáltatók stb.) figyelmét pedig arra szeretnénk felhívni, hogy tanúsítsanak fogyasztóbarát magatartást, minél hatékonyabban tegyenek eleget tájékoztatási kötelezettségüknek, éljenek pl. azzal a lehetőséggel, hogy a számláikban, vagy a kísérő számlalevelükben, honlapjukon szembetűnő módon hívják fel a fogyasztók figyelmét a változásra. Kimondottan fogyasztóbarát megoldás lenne, ha a csekkeken a csekk befizetés határnapját tüntetnék fel, nem pedig a pénz beérkezésének határidejét. Azt kérjük a szolgáltatóktól, hogy a tájékoztatás után is adjanak némi türelmi időt arra, hogy a fogyasztók a változást megszokják, és ne essenek azonnal fizetési késedelembe.

forrás: ofe.hu