• sze. okt 23rd, 2024

Vigyázzanak magukra! Aki mostantól lesz covid-pozitív, azoknak nagyon rossz hírünk van: ez történik velük karácsonykor

Karantén az ünnepek alatt? Ezekben az esetekben számítson arra, hogy otthon kell ünnepelnie!

Noha a járvány negyedik hulláma az adatok szerint már túljutott a tetőponton, aligha vigasztalja a fertőzöttek számának csökkenése azokat, akik karanténra kényszerülnek karácsonykor a családi összejövetelek helyett. Márpedig akit mostantól tesztelnek pozitívra, az ünnepi készülődés, bevásárlás és karácsonyi családi vacsora helyett arra kell készüljön, karanténban tölti a szentestét.

Mit is írnak a karanténszabályok?

A tüneteket mutató betegeknél a karantén 10 nap, melyet – fogalmaz a vonatkozó kormányrendelet – a mintavétel feladásának időpontjától, illetve ha ilyen nem áll rendelkezésre (mert az illető pl. magánúton teszteltet) a mintavétel időpontjától számított 10 nap. Utánaszámolva ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha a páciensnek ma rendelik el a tesztelését, vagy ma teszteltet magánúton, és a teszt pozitívnak bizonyul, a szentestét még biztosan karanténban tölti, függetlenül attól, hogy oltott-e, vagy sem.


A válaszok az EMMI-től- ezek a karanténszabályok a felsőbb évfolyamokban:

  • Igazolt fertőzötteknek karanténba kell vonulnia, ha oltott, ha oltatlan, akkor is.
  • Igazolt fertőzött szoros kontaktjának akkor rendelnek el karantént, ha oltatlan.
  • Az oltott és tünetmentes személyek védettek, részükre a karantén elrendelése indokolatlan, ezért a hetedik évfolyamtól felfelé egy igazolt megbetegedés esetén csak a szoros kontaktnak minősülő oltatlan diákok kerülnek karanténba, aki oltott és tünetmentes, tovább járhat az iskolába.
  • Ugyanakkor természetesen nagyon fontos, hogy beteg, tünetes gyermeket a szülő ne vigyen közösségbe.
  • Mivel 12 éves életkor felett rendelkezésre áll az oltás, és a kontaktszemélynek minősülő, de védett tanulók vonatkozásában a helyi népegészségügyi szerv sem rendel el karantént akkor, ha egy osztályban például valaki megbetegedik, nincs akadálya annak, hogy a beteg tanulón kívül azok, akik felvették az oltást, jelenléti oktatásban részesüljenek.
  • Azon tanulók, akikre a járványügyi hatóság karantén kötelezettséget ír elő, hasonlóan bármilyen más betegséghez, a KRÉTA rendszeren vagy a helyben szokásos módon kapják meg a pedagógusoktól azt, hogy milyen témaköröket dolgozott fel az osztály és mi a házi feladat, ezáltal otthonlétük alatt is tudnak tanulni és haladni a tananyaggal.
  • Digitális munkarendet kizárólag az Operatív Törzs rendelhet el a hatályos eljárásrend szerint. Jelenléti munkarend keverése digitális oktatással azért nem lehetséges, mert a pedagógusoktól sem várható el, hogy egy tanítási órán belül két módszer szerint, két külön csoporttal foglalkozzanak párhuzamosan.
  • Hogy mikor jöhet el a jelenlegi járványhelyzetben az a pont, amikor elrendelik az online oktatásra való átállást megkérdeztük az Operatív Törzsettől, de a kért időpontig nem reagáltak.

Egyvalami kiemelten fontos, és nem lehet elégszer hangsúlyozni: mindazok, akik pozitívnak bizonyultak, semmiképp se szegjék meg a szabályokat! Karácsony ide, szilveszter oda, az ünnepek alatt is maradjanak otthon, még akkor is, ha nincs komolyabb tünetük. Ha ugyanis a fertőzést átadják idősebb, sérülékeny rokonaiknak, szeretteik súlyos megbetegedését, sőt, akár halálát kockáztatják – ennyit pedig egyetlen kihagyott ünnepnap sem ér!