• vas. okt 6th, 2024

Új fejezet nyílt Szőke Zoltán életében: 12 év után…

Budapest — Tizenkét év után újra együtt dolgozik Szőke Zoltán (50) és Dósa Mátyás (32)! A két színész évekig alakította apát és örökbe fogadott fiát a Barátok köztben, de elárulták, azután is megmaradt közöttük a családi viszony, miután az Egresi Tónit játszó fiatalember kiszállt a sorozatból – és azóta Szőke is elhagyta az RTL Klub napi sorozatát. Most az Egri csillagok musicalben születik újjá az egykori Berényi Miklós, s a Cecey Pétert megformáló Szőke ismét fiává fogadja a Bornemissza Gergely bőrébe bújó Dósát.

– Egyikünk sem tudott a másikról, az olvasópróbán derült ki, hogy együtt fogunk játszani, és bevallom, nagyon örültünk neki. Szerencsére nem 12 év után találkoztunk először, hiszen miután én kiszálltam a sorozatból, Zolival megmaradt a kapcsolat. Tényleg olyan, mintha a második apukám lenne, sokat kaptam tőle, jól érzem magam a társaságában – vallotta be a Blikknek Dósa, aki nemrégiben kapott is erre lehetőséget. – Az Agria Nyári Játékokon állítottuk színpadra a darabot, így négy napig Egerben voltunk. A próbákon kívül is sok időt töltöttünk együtt, eljártunk vacsorázni, fürdőzni, tényleg olyan volt, mint egy családi nyaralás, kis munkával.

Dósa és Szőke a Barátok közt óta jól ismerik egymást, ott is fogadott fiút és apát játszottak

Szőke Zoltán nem is titkolta, hogy büszke fiatal kollégájára.

– Matyi csodálatos egyéniséggé és színésszé vált az elmúlt 12 évben, jó látni, milyen fantasztikus főszerepeket játszik. Tényleg úgy tekintek rá, mint egy büszke atya! Egyébként lehetnék is az apja, a színpadon a fiammá is fogadom – magyarázta mosolyogva Szőke Zoltán. A színművésznek komoly kihívást jelentett az énekes szerep, hiszen a Barátok köztben töltött 21 év alatt szinte eggyé vált Berényi Miklós karakterével, amelyből ki kellett lépnie, és míg a vállalkozót alakította, nem játszott musicalben.

Szőke Zoltán (jobbra) Cecey Pétert alakította, hosszú idő után énekelnie is kellett színpadon /Fotó: Vincze János

– A hangom berozsdásodott, ezért egy kicsit ódzkodtam a feladattól – súgta meg Szőke Zoltán. – Ám nem volt más lehetőség, fel kellett nőnöm a feladathoz, és ahogy egy sportolónak is formába kell hoznia a testét egy versenyre, nekem is így kellett tennem a hangszálaimmal. Toldy Máriától kértem segítséget, jártam hozzá hangképzésre, hogy a lehető legjobbat nyújtsam Ceceyként. Ezt nagyon komolyan vettem, és nemcsak ezért, mert az ősbemutatón ezt a szerepet Makrai Pál énekelte, hanem mert nem akartam támadási felületet nyújtani senkinek.

Dósa (jobbra) Bornemissza Gergelyt formálta meg az Egri csillagok darabban /Fotó: Vincze János

Először játszik szülővárosában

Gyerekkori álma teljesül Dósa Mátyásnak augusztus 19-én: az Egri csillagok című musicallel ugyanis először lép fel Kolozsváron, abban az erdélyi városban, ahol meglátta a napvilágot.

– Különleges előadás lesz ez számomra, mert soha nem álltam még színpadon a szülővárosomban – árulta el meghatódva Dósa.