• szo. ápr 27th, 2024

 Megszólalt a meteorológus: Ennyi hóra számíthatunk télen – 2023/2024!

A klímaváltozás hatásai világszerte érezhetők, és az európai téli hónapok is átalakulnak ezen változások következtében.

Az elmúlt években tapasztalt csökkenő havazás és a hőmérsékleti rekordok több kérdést is felvetnek a jövő téllel kapcsolatban.

Megszólalt a meteorológus – Ennyi hóra számíthatunk télen

Az elmúlt évtizedek során sajnálatos módon drasztikus csökkenést tapasztalhattunk a havas napok éves számát tekintve. Ezen kívül az elmúlt tíz év során ez a tendencia még inkább felgyorsult, ami számos kérdést vet fel a jövőt illetően.

A közelgő tél havazási mennyiségét számos ember kíváncsian várja. A téli sportok iránt elkötelezett emberek, azok, akik fehér karácsonyban reménykednek, valamint azok is, akik a környezetünkben bekövetkező visszafordíthatatlan változások miatt aggódnak a Földünk jövőjéért, mind-mind érdeklődéssel tekintenek a várható időjárási előrejelzések felé.

A 2023-as év már a kezdeti hónapoktól számtalan melegrekord megdöntését hozta, így az ősz megérkezésével jogosan merül fel a kérdés sokakban: vajon milyen télre és tartós hóesésre számíthatunk az elkövetkező hónapokban?

Bár havazásra biztosan számíthatunk, a különböző területeken eltérő mennyiségben fog esni a hó.

A szakértők a következőket mondják:

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) már júliusban hivatalosan is megerősítette az El Niño időjárási jelenség ismételt visszatérését. Az előrejelzések alapján rendkívül magas, 95 százalékos az esély arra, hogy ez a mérsékelt vagy erős El Niño időszak 2024 februárjáig tart majd. Ennek hatásait azonban rendkívül bonyolult pontosan előre jelezni. A meteorológiai szakértők szerint:

  • december hónapban egy széleskörű délnyugati áramlás miatt, ami Európa nagy részét érinti, az északi területeken kívül nem várható nagy mennyiségű havazás.
  • A 2024-es év januárjában már teljesen másfajta időjárás képe rajzolódik ki: bár nem lesz hatalmas mennyiségű és intenzív, de jelentős hóesések várhatóak Közép-Európa számos pontján. Kiemelten Franciaország keleti területeitől kezdve az északi országokban, de természetesen hazánkban is számíthatunk némi havazásra. A környező térségben a legtöbb hó azonban Ausztria hegyein és a Balkán területén várható.
  • Február hónapban további területeken számíthatunk hóesésre Európában, de az előző hónaphoz képest enyhébb havazásra kell készülni. Hazánk és Közép-Európa területein kevesebb hó borítja majd a tájat, míg Franciaországban a hóhatár nyugatabbra tolódik. A legintenzívebb havazást Svájc és Norvégia déli részeiben várják.