• hét. máj 20th, 2024

Egy parazita, amelyet sokan a testünkben hordozunk, és sejtelmünk sincs a létezéséről. Ennek azonban több tünete van

Már csak elképzelni is kellemetlenLehetséges, hogy elképzelésed sincsen róla, és mégis százával csúsznak-másznak bőrödön a különféle élősködők, amiket szabad szemmel nem láthatsz. Némelyik mikroszkopikus felvétele annyira ijesztő, hogy jobb lenne róla egyáltalán nem tudni.

Egy ilyen kis guszti lény a demodex folliculorum, amely a szőrtüszőben táplálkozik. Az élősködő nagysága csupán 1/3 mm, és leggyakrabban a szemöldökön, a szempillákon és más szőrtüszőkön található. Előfordulási helyét csak éjjelente szokta elhagyni, egyébként 16 mm-re található a szőrtüszőben, ahol táplálkozni szokott a hámsejtekkel.

Az emberre nem veszélyes, csak ha nagyobb csapatokban fordulna elő. Érzékennyé tehetik az adott területet, esetleg gyulladást is okozhatnak. Pl. bőrpírt, szemhéjgyulladást vagy tüszőgyulladást, de főleg azoknál az embereknél, akiknél immunrendszeri problémák merülnek fel. Demodikózist, vagyis szőrtüszőatkaságot is előidézhetnek, de ez a betegség általában tünetmentes szokott lenni, vagy csak nagyon nehezen állítható fel embereknél a pontos diagnózis.

Forrás: WebniusyA demodikózis főbb tünetei:
– bőrpír,
– ekcéma,
– viszketés,
– pattanásokhoz hasonlító kis dudorok.De ezek csak valóban nagyon kevés embernél fordulnak elő, a többség tünetmentesen éldegél atkáival akár élete végéig is. Amennyiben szeretnéd elkerülni a demodikózist okozó kis atka problémákhoz is vezető jelenlétét, akkor magas fokon be kell tartanod a higiéniai szabályokat.

A parazita porral terjed, közvetlen kapcsolattal a fertőzött személlyel, pl. lehet ez közös kozmetikai szerek használata, közös törölköző vagy viselt ruha. A leghatásosabb megelőzési mód a személyes higiénia szabályainak betartása, és a ruházat tisztán tartása.

A demodikózist egyébként hatásosan lehet kenőcsök, krémek segítségével gyógyítani. Egyes orvosok szerint nagyon hatásos ellenszere a perui balzsam, a pirogallol vegyületek, pirokatechin és naftol vegyületei, vagy a mentol és kámfor keveréke is.