• pén. márc 29th, 2024

Most érkezett! A kormány jelentette be: napokon belül elfogyhat az üzemanyag. Erre készüljön mindenki:

A kormány múlt hét szombaton bejelentett benzinársapka-módosítása miatt nem fog megoldódni varázsütésre az üzemanyaghiány, rövid távon csak az állam által megnyitott stratégiai üzemanyagkészletek alkalmasak a benzinhiány elkerülésére – mondta a holtankoljak.hu ügyvezetője az ATV Híradónknak.

Bujdos Eszter és más szakértők is úgy látják, augusztus közepén érkezhet el a legkritikusabb időszak az ellátásban, a Független Benzinkutak Szövetsége pedig figyelmeztetett, mivel az Orbán-kormány júliusi támogatását sem kapták meg a kis kutak tulajdonosai, ezért további benzinkutak zárhatnak be.

A Blikk is írt róla, hogy a Mol alakított a belső szabályozását, és egy nap alatt csak egyszer engedi az autóknak, hogy tankoljanak a kúthálózatán. A megszorító szabály akkor is érvényes, ha az autósok nem merítették még ki az 50 literes maximális keretet. A többi szolgálató is vezetett be hasonló korlátozásokat: az OMV-nél 50 litert lehet egyszerre tankolni, a Shell kútjain maximum 80 ezer forintért lehet üzemanyagot vásárolni, a Lukoilnál pedig egyszerre csak 20 liter töltését engedélyezik – írta az atv.hu.

Bujdos Eszter szerint az olajtársaságok így próbálják megelőzni a teljes üzemanyaghiányt, ugyanakkor úgy látja, már most sem kapnak elegendő mennyiségű üzemanyagot a töltőállomások. Hozzátette azt is, hogy a céges autókra vonatkozó változás, miszerint csak piaci áron tankolhatnak, nem változtat a helyzeten.

– Nem varázsütésre oldódik meg ettől a múlt szombati intézkedéstől az ellátási helyzet. Nyilván segíthet, de rövid távon most csak és kizárólag a stratégiai készleteknek kiszállítása az, ami ezt az üzemanyaghiányos helyzetet toldozgatja-foldozgatja – fogalmazott a holtankoljak.hu ügyvezetője a híradónak.

Tíz napra elég a készlet

A felszabadított stratégiai készlet 186 millió liter üzemanyagot jelent. A szakértők számításai alapján Magyarországon napi szinten 20 millió liter üzemanyag fogy, és úgy vélik, hogy a készlet jóindulatú becslés szerint is maximum 10 napra elegendő mennyiség.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint az igazi megoldás az árstop feloldása lenne. Ezzel 20-30 százalékkal csökkenteni lehetne a magánfelhasználók fogyasztását. Hangsúlyozta: a kisebb kutak helyzetét tovább nehezíti, hogy a Mol már csak a megrendelt mennyiség 50 százalékának a leszállítását biztosítja az eddigi 66 százalék helyett a nem szerződött partnerei felé.

– Több tucat már bezárt, és szerintem drasztikusan meg fog nőni a kutak bezárásának a száma. Sajnálatos módon még a júliusi támogatást sem kapták meg a kis benzinkutak, még az augusztust sem látjuk, jelenleg a kormányzat tologatja ezt a kérdést. Én azt látom, hogy időhúzásra játszanak – mondta a szövetség elnöke.

A a szakértők számításaik helyesek, akkor augusztus közepén az üzemanyag ellátás legkritikusabb pontja is beüthet, így nem tartják elképzelhetetlennek, hogy újabb korlátozásokra kényszerül a kormány.

Az ATV Híradó a felmerülhető további korlátozásokkal kapcsolatban kereste a legnagyobb hazai szolgáltatókat, de adásunkig nem válaszoltak. A Mol továbbra is arra kér mindenkit, hogy annyit tankoljon, amennyire valóban szüksége van.

forrás:blikk