• vas. máj 19th, 2024

Kiderült a titok! Ő Putyin állítólagos szeretője, hamarosan ő is szankciókat kap

Az utóbbi napokban több alkalommal is találgatások jelentek meg arról, hogy Vlagyimir Putyinnak viszonya lehet az orosz olimpiai aranyérmes tornásszal, Alina Kabajevával. Jó esély van arra, hogy az egykori olimpikont az Európai Unió szankciós listájára helyezik, de ennek nem az lesz az indoklása, hogy a nő Putyin szeretője volna.

Who is Alina Kabaeva, Vladimir Putin's girlfriend? | Marca

Először az a feltételezés jelent meg a nemzetközi sajtóban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek több gyermeke is lehet Kabajevától. Ennek következtében nemrég – a Bloomberg hírügynökség értesülése szerint – már az is felmerült, hogy Alina Kabajeva is azon személyek közt lehet, akiknek az Európai Unió következő szankciós csomagjában befagyasztják majd az Európában lévő érdekeltségeit. 

Olimpikon tornászból lett politikus és médiamogul 

BBC cikke szerint a ma már médiamogulként dolgozó és Oroszország mellett legalább részben Svájcban élő Kabajeva több olimpián és világversenyen képviselte Oroszországot tornászként. 2000-ben Sydney-ben (még egy súlyos hibával együtt is) bronzérmes lett, 2004-ben Athénban pedig aranyérmes az olimpián. Ezenkívül 18 világbajnoki és 25 európai bajnoki címe is van. 

A sport után Kabajeva a politika világában kezdett el karriert építeni, ami nem meglepő abban az esetben, ha igaz a híresztelés, és tényleg viszonya volt/van az orosz elnökkel. 2007 és 2014 közt már az orosz parlament alsóházában volt képviselő a kormánypárt, az Egységes Oroszország színeiben. 2014-ben aztán már ennél sokkal fontosabb szerepet kapott, ugyanis

Ő LETT AZ OROSZ NEMZETI MÉDIACSOPORT (NMG) IGAZGATÓTANÁCSÁNAK ELNÖKE.

Ennek a vállalatnak jelentős tulajdonrésze van szinte az összes orosz állami médiumban – amely a Kreml propagandáját, álhíreit terjeszti –, és Kabajeva ezt a tisztségét azóta is betölti. Egyes kiszivárgott dokumentumok szerint évente 12 millió dollárt (átszámítva körülbelül havi 360 millió forintot) keres ebben a pozícióban.

Bezárták a lapot, amely megírta, hogy viszonyuk van

Kabajeva először 2001-ben találkozhatott az orosz elnökkel, amikor az olimpiai bronzérmes tornászt az orosz Barátságért érdemrenddel tüntette ki Vlagyimir Putyin. Az viszont, hogy a nő az orosz elnök szeretője lenne, már jóval később merült fel. 

Először 2008-ban a Moszkovszkij Korreszpongyent írt arról, hogy a tornásznő Putyin szeretője, és hogy az elnök

EL AKAR VÁLNI A FELESÉGÉTŐL AZÉRT, HOGY ELVEHESSE ŐT.

Az értesülést az összes érintett fél cáfolta, az ügyből pedig nagy botrány lett Oroszországban. A végeredmény: a Moszkovszkij Korreszpongyentet alig egy héttől később bezárták a hatóságok (először csak „ideiglenesen”, de aztán véglegesen is), az orosz elnök pedig öt évvel később tényleg elvált a feleségétől. 

Homályba vesző gyermekek

Vlagyimir Putyin azóta többször is cáfolta, hogy viszonya lenne Kabajevával, ennek ellenére nemrég már az a feltételezés is felmerült, hogy közös gyermekeik lehetnek – de hogy pontosan hány is lehet, az már vitatott.

A ritmikus gimnasztika egyéni összetett versenyében aranyérmet nyert Alina Kabajeva Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett áll, amint az államfő orosz olimpikonokat fogad a moszkvai Kremlben 2004. november 4-én

Egy svájci lap szerint első közös gyerekük 2015-ben, a második pedig 2019-ben születhetett egy svájci magánklinikán. Egy másik, a The Sunday Times és a Wall Street Journal által képviselt feltételezés szerint 2019-ben Kabajevának ikrei születtek Putyintól, ráadásul ez már nem is Svájcban, hanem Moszkvában történt. Hovatovább nemrég már az is felmerült, hogy Kabajeva jelenleg is terhes lehet egy újabb gyermekkel.

Kabajeva először márciusban érezhette saját bőrén a háború hatásait, akkor ugyanis indult egy petíció, amelyben azt követelték, hogy utasítsák ki őt Svájcból az orosz elnökhöz kötődő feltételezett viszonya miatt. 

Putyin állítólagos szeretője legutóbb áprilisban vállalt nyilvános szereplést egy gimnasztikai rendezvényen Moszkvában (akkor már egyesek úgy vélték, hogy a nő vélhetően direkt nem akar mutatkozni a mostani helyzetben). Kabajeva a rendezvényen az orosz hadsereget éltette, és – egyesek szerint – jegygyűrűt is viselhetett, de ugyanezt egyébként már 2017-ben is feltételezték róla egyszer, vagyis nem érdemes túl komoly következtetést levonni ebből sem. 

Putyin szeretője vagy sem, de tényleg szankcionálni fogják

A Bloomberg mellett azóta már a BBC és az AFP is megerősítette, hogy Kabajeva tényleg rajta van az unió szankciós listáján (igaz, hogy onnan még akár el is távolíthatják a nevét, mielőtt megszületik a végső döntés). A francia hírügynökség szerint annak a  hivatalos indoklása, hogy miért helyezik a listára, az lehet majd, hogy Kabajeva a Nemzeti Médiacsoport vezetőjeként

RÉSZT VETT A KREML PROPAGANDÁJÁNAK TERJESZTÉSÉBEN, VALAMINT HOGY „SZOROS KAPCSOLATOT ÁPOL” AZ OROSZ ELNÖKKEL. 

Azt tehát nem állítják, hogy Putyin szeretője volna, vagy hogy közös gyermekeik lennének, de úgy látják, hogy enélkül is van elég indok arra, hogy a listára helyezzék – ugyanúgy, ahogy ezt korábban megtették például Putyin lányaival is.

A The Wall Street Journal szerint az Egyesült Államok kormánya is fontolgatta már azt, hogy Kabajevát a szankciós listájára helyezi, viszont azért nem akarják ezt meglépni, mert szerintük ezt Vlagyimir Putyin „személyes támadásnak vehetné, és ezáltal csak még tovább növelnék a feszültséget”. Mindemellett áprilisban a Fehér Ház egyik szóvivője sem zárta ki azt, hogy akár Kabajeva is felkerülhet majd a listájukra.