• pén. máj 10th, 2024

Megvolt az első anyarém de……Hiába nyert Liu Shaolin Sándor az 1000 méteres döntőben, elvették tőle az aranyérmet.

A célba éréskor azt hittük, megszületett Pekingben a magyar sport történetének második téli olimpiai aranyérme Liu Shaolin Sándor révén, csakhogy az első helyen célba érő sportolót utólag kizárták. Az öccse, Liu Shaoang bronzérmes lett.

A férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók férfi A-döntőjébe három kínai versenyző mellett két magyar került be: Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang. Már megszokhattuk, hogy több tényező is befolyásolhatja a sorrendet, ezúttal is újra kellett indítani a futamot, miután egy letört pengedarab ráfagyott a jégre.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Második nekifutásra miután az élre került Liu Shaolin Sándor, már nem is engedte ki a vezetést, sokáig azt hittük, olimpiai bajnoki címet szerzett, utólag azonban kizárták.    

Liu Shaoang bronzérmet nyert a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi 1000 méteres számában a pekingi téli olimpia hétfői napján, Liu Shaolin Sándort viszont sárga lapos büntetéssel zárták ki, azaz a teljes mezőny végére sorolták.

A fiatalabb Liu fivér harmadik helyével ez az első téli olimpia, amelyen a magyarok több érmet nyertek, illetve ebben a sportágban ez az első magyar egyéni dobogós helyezés.

Liu Shaolin ugyan elsőként haladt át a célvonalon a döntőben, azaz a videózás percei alatt olimpiai bajnoknak érezhette magát, de végül a zsűri két esetben is szabálytalannak látta.