• sze. okt 23rd, 2024

Nagyon jó hírek érkeztek!!Karikó Katalin elmondta mikor érhet véget a koronavírus járvány!

„Ha jobban terjedne, de kevésbé lenne súlyos a betegség, az jó lenne, mert elérhetnénk a nyájimmunitást” – mondta egy vele készült beszélgetésben a tudós.

Ha igazak az omikronról terjedő hírek, hogy az újabb variáns nem okoz súlyosabb megbetegedést, és kiszorítja a deltát, akkor nem kell aggódnunk – mondta a Kossuth rádiónak adott interjúban Karikó Katalin. A világhírű biokémikus, az mRNS-technológia alapját szabadalmaztató, Amerikában élő kutató azt is mondta:

nagyon optimista.

Az interjúban – aminek egyelőre csak egy részlete jelent meg – Karikó arról is beszélt, hogy még kevés adat áll rendelkezésre, hogy bármi biztosat lehessen mondani. Azonban az első, Dél-Afrikából származó információk alapján az omikron nem okoz súlyos megbetegedést.

A kutató hozzátette: a vírusváltozat kitörési helyén, vagyis Dél-Afrikában rövid idő alatt exponenciálisan nőtt a fertőzöttek száma, a betegek azonban nem lettek rosszabbul. Ez a delta variánsnál máshogy zajlott, az súlyosabb helyzetet teremtetett.

Karikó azt is mondta, hogy a feltételezhetően omikronnal fertőzött és kórházba került betegek nem voltak beoltva. Szerinte olyan is akadt, aki az intenzív osztályra került, ám ezek a páciensek más légúti megbetegedéssel is küzdöttek.

„Ha jobban terjedne, de kevésbé lenne súlyos a betegség, az jó lenne, mert elérhetnénk a nyájimmunitást” – mondta a műsorban a tudós.

A teljes beszélgetést vasárnap adja le a rádió.