• csü. szept 19th, 2024

RIASZTÁST adtak ki!!! Vigyázz ha ilyen kártyád van! A teljes magyar lakosságot figyelmeztetik! A veszélyes EU-kártya, ami miatt akár százezreket is bukhatsz! Erről mindenképpen tudnod kell :

Az úgynevezett “kék kártya”, az Európai Egészségbiztosítási Kártya, sokkal veszélyesebb lehet, mint amilyennek gondolnánk. Nagyon kevesen tudják azt, annak ellenére, hogy évek óta használjuk, hogy ez a kártya milyen helyzetekben is nyújt segítséget.

Megmutatjuk a legnagyobb félreértéseket, nehogy például emiatt kelljen százezreket fizetnünk a nyaralás végén.

A nyaralásuk során rengetegen választanak valamilyen európai célpontot, pedig hatalmas pénzügyi kockázatot is jelenthet egy-egy ilyen utazás, ha nem vagyunk kellőképpen felkészülve. Sokan kiváltják az Európai Egészségbiztosítási Kártyát a nyár folyamán, de csak igen kevesen tudják, hogy ezt mire is lehet használni pontosan . Az emberek tájékozatlanságáról egy egészen friss felmérés sokkoló képet fest, ez a kártya már több éve használatban van és mégsem tudunk semmit róla.-írja a penzcentrum.hu

Egy pénzügyi szolgáltatásokat összehasonlító lap, a Gocompare, kutatása szerint kiderült:
hogy úgy gondolja a britek 50 százaléka, hogy például ez a kártya ingyenes orvosi kezelésre jogosít.
7 százalék szerint arra jó, hogy hazahozzák őt külföldről ezzel a kártyával.-
5 százalék pedig meg van győződve arról , hogy a világ bármely pontján használhatja majd ezt a kártyát.

A Mirror véleménye szerint abból adódnak feltehetően a tévedések, hogy a kártya nevében szerepel a “biztosítás” szó.

Az utasbiztosítást sem helyettesíti

Az egyik leghasznosabb dolog az Európai Egészségbiztosítási Kártya, amit elvihetünk magunkkal egy európai utazás során, de azt is érdemes tudunk, hogy ez az utasbiztosítást nem helyettesíti. Korlátozottak a kártyának, igaz, hogy feljogosít az orvosi ellátásokra, de csak olyan szinten, amit egy helyi biztosított is megkap.

Az egyenlő bánásmód elve alapján ez viszont azt jelenti, hogy például a magyar beteg például egy ausztriai tartózkodás esetén, ezzel a kártyával azt az ellátást veheti igénybe, amelyet megkap az osztrák biztosított is közfinanszírozott szolgáltatónál.

Fontos tudni, hogy csak közfinanszírozott szolgáltatóhoz lehet fordulni ezzel a kártyával, ezt a kártyát egyáltalán nem fogadják el a magán-egészségügyi szolgáltatóknál.

Arról is érdemes mindig jó előre tájékozódni, hogy a kártyával milyen ellátásokat vehetünk igénybe, az is igaz, hogy minden tagállam ellátási csomagjába beletartozik a baleseti ellátás. A kártya nem nyújt fedezetet az adott tagállamban biztosítottak által is fizetendő önrészekre/kötelező hozzájárulásokra.
Hirdetés

Mikor jelent nagy segítséget a “kék kártya”?

Azok az egészségügyi szolgáltatások vehetőek igénybe egy másik tagállamban, amelyek orvosilag szükségessé válnak az adott helyen való átmeneti tartózkodás alatt.

Azt, a kezelőorvos bírálja el, hogy pontosan mit jelent az orvosilag szükséges ellátás. Orvosilag szükséges ellátásnak minősül az Európai biztosság határozatai alapján:
a dialízis-kezelés,
az oxigénterápia is
valamint a szüléssel kapcsolatos ellátások is.

Természetesen javasolt ilyen esetekben az előzetes kapcsolatfelvétel a külföldi szolgáltatóval.

Nem használható fel akkor a Kártya, ha egy másik tagállamba valamilyen egészségügyi szolgáltatás igénybevételének céljából utazunk , mint például egy fogorvosi kezelés.

A kártya kiváltása mellett javasolt kiegészítő biztosítást is kötnünk, mert az esetleg a hazaszállításban is segíthet még a sürgősségi betegellátások mellett. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya terhére a hazaszállítás csak nagyon indokolt esetben és nagyon szűk körben történhet meg.

Akár több százezer, vagy több millió forintba is kerülhet a hazaszállítás utasbiztosítás nélkül, ugyanis Európán belül is minimum 3-5 millió forintba kerül egy mentőrepülős hazaszállítás, de mentőautóval is több százezer forintba kerülhet. A kártyát csak maximum három hónapig lehet igénybe venni, az átmeneti tartózkodás alatt.

Bármely kormányhivatalnál igényelhető a Kártya és térítésmentes a kiadása kivéve, ha megsemmisül, megrongálódik, elvész, vagy ellopják, ugyanis igazgatási szolgáltatási díj fizetendő ilyen esetekbe áll az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján.

Az orvosilag szükséges ellátás az alábbi országokban vehető igénybe:
Ausztria, Bulgária, Belgium, Ciprus (görög rész), Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia (átmeneti tartózkodás esetén sürgősségi ellátások vehetők igénybe a két állam egészségbiztosítói közötti megállapodás alapján)

Fontos tudni, hogy úgynevezett visszatérítéses rendszer működik : Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és Finnországban is bizonyos típusú egészségügyi szolgáltatók esetében, ez pedig azt jelenti, hogy kötelesek vagyunk megelőlegezni a gyógyszerek és az ellátás költségeit.

Forrás : penzcentrum.hu