• pén. máj 3rd, 2024

Megvannak az orvosi papírok! HÓDI Pamelát borzalmasan fájdalmas, GYÓGYÍTHATATLAN betegség támadta meg! Nem létezik rá gyógymód…

Hódi Pamela, született Hódi Paméla, (Maglód, 1988. október 9. –) modell, reklámarc, valóságshow-szereplő, üzletasszony.

Hódi Pamela, a rejtélyes Cluster-kór, Cluster-fejfájás-ban szenved, melyre az orvostudomány eddig nem talált gyógymódot, ezért egy orvoscsapat vigyáz rá a műsorban.

A cluster-fejfájás idegrendszeri betegség, melynek fő jellemzője a féloldali kiterjedésű, rohamokban jelentkező és igen heves fejfájás. A „cluster” arra utal, hogy a fájdalmak bizonyos periódusokban halmozottan jelennek meg, majd hónapokra, évekre eltűnnek. Első orvosi leírását Gerard Van Swieten adta 1745-ben, ám azóta sem jutottak sokkal előbbre a betegség okának, kialakulásának, mechanizmusának megismerésében. Annyi bizonyos, hogy a hipotalamusz – mint a biológiai óra központja – kulcsfontosságú szerepet játszik a rohamok kialakulásában, azok napi illetve éves ciklusában.

Gyakorisága[szerkesztés]
A cluster-fejfájás előfordulási gyakorisága 0,07 és 0,7% közé tehető, tehát kb. olyan ritka, mint a sclerosis multiplex. A legújabb felmérések szerint férfiaknál 2,5-szer gyakoribb, mint nőknél. A betegség kezdetekor az átlagéletkor 31 év. Epizodikus cluster esetén átlagban 1–2 évente következik be a periódus, amelynek átlagos hossza 6 hét, amit tünet- és panaszmentes időszak követ. Ez jellemző a betegek 85%-ára. A betegek 15%-ánál a rohamperiódus 1 évnél tovább is tarthat, 1 hónapnál nem hosszabb szünettel – ez a betegség krónikus formája.

A cluster-fejfájást kettős periodicitás jellemzi: az epizódok gyakran az év azonos időszakában, a rohamok pedig többnyire azonos napszakban jelentkeznek. Az esetek 55%-ában a roham álmából ébreszti a beteget, mintegy 2 órával az elalvás után, az alvás REM-fázisában.

Tünetei[szerkesztés]
A cluster sokkal kínzóbb, mint más fejfájások, például a migrén. Nőbetegek szerint gyötrelmesebb szenvedést okoz, mint a szülés. A fájdalom általában a szem környékén, a homlok- vagy halántéktájon alakul ki, s érintheti az arcot, állkapcsot is. Szigorúan féloldali és egy rohamperióduson belül ugyanazon az oldalon jelentkezik, hirtelen, előjelek nélkül, és maximális intenzitását 2–15 perc alatt éri el. Ez a fájdalom heves, kínzó és általában folytonos, nem lüktető. A roham az esetek 80%-ában 30 perctől 2 óráig tart, átlagos hossza 80 perc. A roham végén a fájdalom olyan gyorsan tűnik el, ahogy beállt. A napi átlagos rohamszám kettő (naponta 0,5–8); az epizód kezdetén és végén általában ritkább, míg annak közepén gyakoribb.

A roham legjellemzőbb kísérőtünete az azonos oldali szem könnyezése és vörössége, továbbá – szintén a fájdalmas oldalon – orrdugulás, orrfolyás, az arcfél és a homlok izzadása. A rohamot kísérheti hányinger, esetleg hányás, továbbá fény-, hang- és szagérzékenység. A páciens a roham alatt jellemzően ül, áll vagy járkál – csak az enyhe rohamok alatt képes lefeküdni és fekve maradni.

Rohamokat kiváltó okok[szerkesztés]
nitroglicerin tartalmú gyógyszerrel a rohamperiódus alatt szinte minden betegnél kiváltható a roham. A páciensek legalább fele érzékeny az alkoholra – csekély mennyiségű szeszes ital elfogyasztása (például egy pohár bor) 5–45 percen belül rohamot vált ki. Előidézheti a stressz illetve annak hiánya (pihenés), extrém időjárási körülmény, sőt némelyik étel is.

Terápia[szerkesztés]
A legújabb felmérések alapján több év telik el, mire a clustert pontosan diagnosztizálják. A clusteres pácienseket rendszerint egyéb fejfájásokra kezelik – sikertelenül. Ezért fontos a cluster mielőbbi felismerése és kezelése. Mivel kevés a cluster terápiájára alkalmazható gyógyszer, a kutatások középpontjában olyan új szerek megtalálása áll, melyeket ugyan más betegségre fejlesztettek ki, de a clusterre is használhatók lehetnek.

A gyógyszeres terápiánál megkülönböztetünk rohamkezelést és preventív, ún. intervallumkezelést.

Rohamkezelésre Magyarországon jelenleg egyetlen hatékony szer van:

sumatriptán (injekció vagy orrspray)
Hatásukat 5–10 perc alatt elérik (az Imigran spray kicsit lassúbb), de csak a fennálló rohamot szüntetik meg – megelőző hatásuk nincs. A hagyományos fájdalomcsillapítók szinte teljesen hatástalanok.

A 100%-os oxigén maszkon keresztül, 10–15 l/perc sebességgel belélegezve a betegek több mint háromnegyedénél 5–15 perc alatt megszünteti a rohamot. Oxigént neurológus szakorvos írhat fel a clusteres beteg számára. Jelenleg (2009) TB-támogatás nincs rá, a teljes térítési díjat meg kell fizetni.
A roham megelőzése:

átmeneti kezelés: triptán-, szteroid-, ergotamin-tartalmú készítményekkel a rohamok számának ill. erősségének csökkentése, míg a fenntartó kezelés el nem éri hatását;
fenntartó kezelés: kalciumcsatorna-blokkolók, lítiumkészítmények, methysergid, epilepsziaellenes szerek, egyéb szerek: indometacin, bétablokkolók, triciklikus és egyéb antidepresszánsok, kapszaicin, melyeket némi sikerrel teszteltek;
szabadforgalmú készítmények: pl. a melatonin napi 1×10 mg-os adagja (lefekvés előtt fél órával alkalmazva) segíthet a roham megelőzésében.-írja a https://hu.wikipedia.org/