• szo. szept 21st, 2024

Betilthatják a papucsban és a magassarkúban vezetést – súlyos pénzbírság járna annak aki megszegi

Sokan úgy vannak vele, hogy strandolás, úszás után egyszerűen bepattannak az autóba, nem is cserélik le a papucsot cipőre.

Ezt ugyan konkrétan semmilyen szabály nem tiltja Magyarországon, de egyértelmű, hogy eléggé balesetveszélyes papucsban, mezítláb vezetni – a flip-flop például nem fogja a bokát, bizonytalanabb, mint egy szandál, csúszkál. Ha nagyon szőrszálhasogatóak akarunk lenni, akkor a KRESZ-jogszabály szerintAki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles gy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.

Emellett a negyedik paragrafus azt is kimondja, hogy járművet csak az vezethet, aki a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van. 

A mezítlábas-papucsos vezetés márpedig minden, csak nem biztonságos: ugyanis, ahogyan a tesztek is megmutatták, papucsban, vagy mezítláb kevésbé lehet kontrollálni a pedálokat, gyakran lecsúszik róluk az ember lába. Így pedig nem fog tudni olyan gyorsan reagálni az esetleges veszélyhelyzetekre, mint ahogyan az elvárható lenne.

A vizsgálatok szerint egyébként a vezetéshez a legoptimálisabb egy sportcipőt viselni, mivel az kényelmes, és nem csúszik le a pedálokról. A szakértők azt javasolják, hogy ha nem is folyamatosan ilyen lábbeliben vagy, legalább akkor vedd fel, ha volán mögé ülsz.

Hasonlóan kerülendő a fagyizás vezetés közben: azt a pár percet, ami alatt megeszed hűsítőt, töltsd el nyugodtan – akár a kocsiban, akár mellette.Hiszen vezetés közben fagylaltot enni gyakorlatilag olyan – vagy rosszabb -, mintha mobiloznál a volán mögött.

Ugyanúgy elvonja a figyelmed, és hasonlóan balesetveszélyes. Egyetlen fagyi, vagy jégkrém sem ér ennyit!

Senkit nem hagyunk a kocsiban!

Ahogyan fentebb is írtuk, kánikulában a parkoló autóban pillanatok alatt tikkasztó meleg lesz. Noha minden évben számos cikk, és videó születik a témában, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy tényleg NE HAGYJUNK SENKIT A TŰZŐ NAPON A KOCSIBAN, AKÁR EMBER, AKÁR ÁLLAT!