• vas. máj 19th, 2024

Münchenben béreltünk lakást, de nagyon megjártuk. Ez történt:

Egy igen kellemetlen és idegőrlő történetet osztok meg veletek! Ugyebár nem árulok el nagy titkot, hogy a lakáskeresés nagyon nehéz  kint Németországban, még annak is, aki több éve kint van, nemhogy annak, aki kicsit több, mint fél éve. Kezdetnek tehát marad a munkás szálló vagy a szoba. Mi is munkásszállón kezdtük, de persze, aki volt már ilyen szállón, az tudja, hogy az tényleg csak ideiglenes. Így voltunk ezzel mi is. Találtunk is a csoportban szoba hirdetést, melyről azt gondoltuk, hogy jó lesz. München keleti részén Truderingben található, tényleg jó helyen, az S-bahn szinte szomszédságában. Ez a családi ház öt + 1 fél szobát rejt magában, amiből egy és az a fél lent van a pincében. (Elvileg ugye német törvény szerint pincében nem lehet kialakítani kiadásra szánt szobát!). Közös nappali, konyha, fürdő, wc. A szobák árai nagyon magasak, kettő főnek egy szoba 800 € ha egyedül költözik az illető akkor 600 €. Drága, drága, de azt mondja az ember, hogy oké tényleg minden benne van és kis közösség és egyefene és persze megint hangsúlyozom, hogy nem egyszerű lakhatás találni.
Nos, a gond ott kezdődött, hogy a férfi, aki kiadja a szobákat (nevezzük főbérlőnek)itt él az egyik szobában. Már amikor néztük a szobát már akkor furcsa volt, hogy az akkor itt lakókat mindennek lehordta és lopással és rongálással gyanúsította őket. Számunkra ez hihetetlen volt és nem is hittük el. Na de most jön a fekete leves! Szép folyamatosan belénk is belénk kötött, ahol csak tudott. Ott borult nála végképp a bili, amikor felmondtuk a szobát és közöltük vele hogy mi is költözünk. Nos, onnantól kezdve az ócsárolás, a gyanúsítgatások, hogy mi lopunk, a fenyegetőzés egyre sűrűbbé vált. A kauciót nem szereti visszaadni, mert nincs miből vagy ha vissza is ad, akkor kevesebbet, mert a lakó úgysem tud bizonyítani semmit, mert nincs, nem ad albérleti szerződést és a havi kifizetéséről sem átvételi elismervényt! Ugye nekünk 800 € volt a kaució, mi észnél voltunk és amikor felmondtak a szobát, akkor közöltük is vele, hogy nekünk nem kell vissza, mert mi leleakjuk! Erre szinte elkezdett könyörögni, hogy valahogy oldjuk már meg, hogy fizessünk, mert nincs pénze! Nem, nem. Mi tartottuk magunkat az elmondottakhoz.
Szörnyű körülmények uralkodnak itt. Nem volt télen fűtés nappal az egész lakásban sehol, estére kapcsolta csak be a kazánt. Ha felmertük venni estére fürdési időszakra a fűtést a fűrdőben, abban a pillanatban már le is volt véve. A nappali tele van egér kakival és büszkén mondta, hogy saját bejáratú egere van. Emellett van egy kutya is a háznál, aki miatt a terasz ajtó télen-nyáron tárva nyitva van, hogy szabadon ki be járkálgasson, hozva be folyamatosan esős időben is a sárt, amit persze a lakókra fog, mert ugye az ő kutyája tiszta, de a lakók igénytelenek és koszosak. Mosási lehetőség van ugyan, de nem igazán jó a gép. (Lásd fotó, hogx mi hogyan oldottuk meg). Wi-fi van, de minek? Hétvégén, szombaton kiülős, beszélgetős esték alkalmával mindig veszekedett, hogy ez nem diszkó. Tehát voltaképpen fizetsz 800€-t, hogy a 7 nm-es szobádban legyél bezárkózva a négy fal kozott. Ez a Trudering Kiesslinger strassei családi ház több éve nyeli el a lakókat, akiket szinte egyik pillanatról a másikra rak ki az utcara. Persze fenyegetőzéssel, hogy a fia idejön, illetve idehívja két strici barátját és kigórják a cuccainkat az utcára.
Eljött a hónap vége és megkezdődött számunkra is a fenyegetőzés! Hívom a fiam! A fiam kitekeri a nyakatokat és kitesz titeket az utcára! Jön a két strici barátom és ők majd elintéznek titeket! Az édesanyánkat szidta különféle formában és stb,stb,stb….
Az, hogy a bejelentő papíron a ház tulajdonosának (G.K.) címe soha nem szerepel illetve, hogy aki elvileg kiadja az folyamatosan külföldön tartozkodik és ilyen távlatokból alá tudja írni egyik pillanatról a másikra egy kicsit furcsa.
Addig a pillanatig jó fej lakó vagy amíg “hulye” vagy! De persze amint osszerakod a kockákat, akkor lehet takarodni innen a kedves és megbízható főbérlő szavaival élve. Mi Is így jártunk, nekünk is takarodnunk kell és tegnap előtt egy másik párnak is takarodnia kellett!

Azért írtam le, ezt a kedves kis történetet, hogy esetleg másoknak segítsek, hogy ne essenek bele ebbe a szörnyű körülményekbe. A “München Truderingben, kertes családi házban, tiszta rendezett párnak szoba kiadó” címszóval estünk bele ebbe a történetbe.
Furcsán hangozhatnak szavaim, de valódiságát és igazságtartalmát az itt lakók illetve volt lakók igazolni tudják.

Köszönöm, hogy elolvastad és hogyha megosztod, hogy minél több emberhez eljusson, azt megköszönöm!

Pár kép a helyről:

Image may contain: house, sky and outdoor

No photo description available.

Image may contain: shoes

No photo description available.

Image may contain: plant, outdoor and indoor

Image may contain: indoor

No photo description available.

Image may contain: indoor

Image may contain: indoor

Image may contain: indoor

Az ominózus hirdetés:

No photo description available.

Néhány vélemény:

A külföld valamikor régen volt nagy cikk, most álcázott rabszolgatartás, és általában csak az megy ki, akinek otthon végképp nincs munkája, vagy pedig még a „régi világban” s régi tévhitekben él! Ha az ember átszámolja, hogy 800 csak egy szoba 2 embernek, (egynek meg ráadásul 600, hát akkor lényegében a német ingyenélőre dolgozol. Ez a tulaj meg egy elmebeteg, mert normális így nem viselkedhet! S nagyon jó, hogy megírtad a sztorit!

***

Ha én elkezdenék képeket feltenni az elso lakásunkról….
Ez még itt semmi,alattunk lakott a gazda,amikor neki melege volt elzárta a fűtést, amikor ők tusolni akartak akkor volt,hogy a gyereket kiszedtem a kádból mert loholt fel a főnökasszony,hogy zárjam el a meleg vizet mert az ő lánya akar tusolni,egész éjszaka ordítottak,vagdosták az ajtót, mert átaludták a napot és éjszaka éltek ,stb

***

Én 2016-ban futottam bele ebbe a két csövesbe…de kb.1 hét után el is jöttem “közös” megegyezéssel mert betaláltak engem is csak éppen most rossz emberrel kezdtek az alkoholisták….meg összeverekedtek részegen…. mondjuk akkor még szép és rendezett volt az egész lakás! De jól tetted,hogy leírtad!

****

Ez mind igaz mert sajnos mi a párommal laktunk itt !Csak mi négy ágyas szobát kaptunk és olyat akart csinálni a tulaj, hogy berak hozánk kettő férfit mert már nem volt hely sehol és mi mondtuk nem maradunk tovább. Ez késő este történt már aludtunk !Meg sem vártuk a reggelt azonnal összepakoltunk és eljöttünk,  inkábba kocsiban aludtunk még reggelig !

***

Igen, sajnos kb mi is így kezdtük, csak egy másik szállón, de hasonló körülmények között. Mi is egy évet tűrtünk mire végre találtunk magunknak egy normális lakást. Ja és a 90nm lakásért is ugyanannyit fizetünk kb mindennel mint a szobáért a munkásszállón. Vicc kategória az egész amit itt művelnek páran.

***