• vas. máj 19th, 2024

Kivonul a TESCO az országból?

Átgondolja régiós jelenlétét a Tesco – írja névtelen londoni forrásra hivatkozva a Magyar Idők. Közben folytatódnak a tárgyalások a béremelésről és a létszámról.

A lap szerint az áruházlánc akár ki is vonulhat Magyarországról, illetve 2018 márciusa után részben vagy azt csomagban értékesítve megválhat a négy kelet-közép-európai leányvállalatot tömörítő Tesco Europától. Ez akkor következhet be, ha a munkavállalók kitartanak a követeléseik mellett, és folytatják a sztrájkokat.

Magyar Idők névtelen informátora – a londoni központban működő menedzsment egyik tagja – szerint ugyanis az anyacégnek az európai üzleti terv szerint esze ágában sincs tovább emelni a béreket és a létszámot egyetlen országban sem.

A Tesco állásfoglalása
A Tesco továbbra is elkötelezett a hosszú távú és fenntartható magyarországi és közép-európai működés mellett – írták közleményükben.

A Tesco továbbra is elkötelezett a hosszú távú és fenntartható magyarországi és közép-európai működés mellett – írták közleményükben. Az üzleti tervben éppen ennek ellenkezője szerepel a lap szerint: a költségek optimalizálását a régiós szinten folyamatban lévő, Magyarországon 250 fő csoportos leépítését jelentő központi racionalizálás célozza.

A munkavállalói tiltakozás folytatódik Lengyelországban is, az október 17-i régiós – a vállalat prágai központjához tervezett – tüntetésre pedig a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetét (KDFSZ) is meghívták. Bubenkó Csaba, az érdekképviselet vezetője a lapnak azt mondta: elegük van a kettős mércéből a keleti és a nyugati piacok között.

Az olcsó munkaerő kihasználására épített üzleti modellnek meg kell dőlnie minden olyan multinál, amely az adókönnyítések ellenére tovább szipolyozná a magyar munkavállalókat.”

Hétfő délután 2 órakor ugyanakkor folytatódnak a tárgyalások a béremelésről és a munkavállalói létszámbővítésről a Tesco és a társaságnál működő érdekképviseletek, a KDFSZ és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) között.

A Tesco a múlt hét hétfőn juttatta el a szakszervezetekhez az általuk korábban kért béremelésre és a létszámra vonatkozó jelentést.

A KASZ korábban arról számolt be, hogy a Tesco a jelentés szerint elfogadja a béremelésre vonatkozó követeléseket és szeptember 1-től visszamenőleg bruttó 179 000 forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét. (Eddig ez a bér 176 000 forint volt.)

A KDFSZ elnöke pedig korábban azt közölte, hogy “a Tesco által átküldött jelentésben a KDFSZ szerint a szakszervezetek 15 százalékos létszámemelésre vonatkozó sztrájkkövetelése nem teljesül”.

A hétfői tárgyalás eredményét vélhetően befolyásolja majd a Tesco országos szintű munkavállalói létszámfelmérése, ami szerdán kezdődött egy dunántúli megyeszékhelyen és célja, hogy boltméretekre és -típusokra lebontva meghatározza a megfelelő színvonalú szolgáltatáshoz szükséges minimális dolgozói létszámot.