• pén. máj 17th, 2024

Óriási fordulat: börtönre ítélték ma Kocsis Istvánt

Jogerős ítélet született Kocsis István, egykori MVM-vezér ügyében. Hiába a korábbi felmentő ítéletek, az állami MVM milliárdjainak eltüntetése ügyében most szigorú ítéletet hozott másodfokon a Pécsi Ítélőtábla. A határozathozatalon Kocsis nem volt jelen. Pedig megérte volna: öt év letöltendőt kapott!

Az MVM Magyar Villamos Művek, vagyis az állami energiacsoport vezetője volt Kocsis 2005-2008 között – írja a péntek délelőtti ítéletről beszámoló Népszavainternetes oldala.

Az állami cég milliárdjait érintő hűtlen kezelés és sikkasztás ügyében a másodszorra megismételt bírósági eljárás végére ma került pont.

Kocsis öt évet kapott, a felesége esetében helyben hagyták a korábbi, két év felfüggesztettet. Kocsis egykori tanácsadója 3 évet, az akkori MVM-menedzser pedig 2 évet kapott, 3 évre felfüggesztve.

Kocsis Istvánnak és volt tanácsadójának 15 napon belül több millió eurót kell megtéríteniük az MVM számára.

A lap értesülései szerint felülvizsgálati eljárás várható valamennyi ítélet kapcsán, tehát a végső szót majd a kúria mondja ki.

A büntetőper 10 éve tart, a vád szerint elképesztő összeget, 15 milliárd forintot lovasítottak meg az MVM-ből offshore cégekkel kötött kamu szerződések segítségével.

Korábban több eljárásban is felmentő ítéletek születtek az ügyben, ezért is jelent komoly fordulatot aKocsist érintő letöltendő börtön. Igaz, a bíróság elvetette, hogy tettüket bűnszervezetben követték volna el, de azt megalapozottnak tartották, hogy a csalárd ügyletek Kocsis vezetésével, az ő szándékait tükrözve valósultak meg.

forrás