• sze. máj 8th, 2024

Brexit: Súlyos dologról feletkeztek meg a britek – nagy bajba kerülhet Theresa May

Theresa May elfelejtett szót ejteni Gibraltár sorsáról a kilépési levélben, a spanyolok máris szemet vetettek rá.

A Bloomberg cikke szerint egy apró, ám meglehetősen súlyos hiányosság volt Theresa May 2200 karakteres levelében, amivel aktiválta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, ezzel elindítva a kilépés kétéves visszaszámlálását. A levél ugyanis egy szót sem ejtett arról, hogy mi lesz a Nagy-Britannia fennhatósága alá tartozó Gibraltár sorsa. Emiatt valóságos diplomáciai viszály robbant ki London és Madrid között, Spanyolország ugyanis ezzel gyakorlatilag vétójogot kapott a területet érintő döntésekben.
Vihar a biliben

A kilépésre adott válaszlevélben ugyanis amellett, hogy Donald Tusk felsorolja az EU fő irányelveit, tett egy kitételt Londonnak, amely szerint a kilépési megállapodás csak akkor terjeszthető ki Gibraltárra, ha erről London és Madrid egyezséget köt. A csavar a dologban, hogy May kifejezetten Spanyolország kérésére hagyta ki a területet a leveléből, miközben, úgy tűnik, Madrid kilobbizta, hogy bekerüljenek a válaszlevélbe.

Erre márpedig Theresa May nem hajlandó, mint mondta: a brit kormány soha nem járulna hozzá, hogy Gibraltár lakossága szabadon és demokratikusan kifejezésre juttatott akarata ellenére más ország fennhatósága alá kerüljön, és nem is kezd tárgyalásokat Gibraltár szuverenitásáról a terület egyetértése nélkül. Gibraltáron még 2002-ben tartottak népszavazást arról, hogy a lakosság szeretne-e megosztott brit és spanyol fennhatóság alatt élni, akkor azonban a résztvevők gyakorlatilag egésze elvette az ötletet.

forrás