• pén. máj 17th, 2024

Váratlan események! Magyarország lehet a Brexit igazi nyertese

A térség potenciális célpontja lehet a Londont elhagyó, szolgáltatói szektorban tevékenykedő multinacionális vállalatoknak, az általuk kínált karrier- és fizetéslehetőség pedig kellő visszatartó erő lehet majd az elvándorlással szemben – írja a Bloomberg cikke alapján a Portfolio.hu.

A gazdasági portál úgy fogalmaz, hogy Kelet-Európában újonnan létrejövő regionális központokban magasan kvalifikált brit munkavállalók is érkezhetnek. Ezt a fordulatot a Bloomberg fundamentális változásnak nevezi, mert korábban inkább az volt a jellemző, hogy az alacsonyabb végzettségű kelet-európai munkavállalók mentek Nagy-Britanniába dolgozni, illetve a a nagy multinacionális vállalatok elsősorban az alacsony bérek miatt költöztették a közép-kelet-európai térségbe operációik egy részét.

A britek EU-ból való kilépésével azonban jelentősen megnőhet azoknak a szolgáltatói szektorban tevékenykedő vállalatoknak a száma, amelyek el kívánják hagyni Londont,ami így magasabb hozzáadott értékű pozíciók megnyílását jelentheti a térségünkben – olvasható a Portfolio.hu elemzésében.
Dinamikusan bővülő gazdasági kapcsolatok

Szabó László a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára a magyar-brit gazdasági kapcsolatokról szólva korábban elmondta: e kapcsolatrendszer dinamikusan bővül, Magyarországon jelenleg 800 brit vállalat hozzávetőleg 50 ezer embernek ad munkát, a kétoldalú kereskedelmi forgalom 2015-ben 15 százalékkal emelkedett.

Arra a kérdésre, hogy a londoni City pénzügyi szolgáltatási központjából a brit EU-tagság megszűnése miatt esetlen távozni kívánó cégeknek a kormány felajánlja-e a magyarországi letelepedés lehetőségét, a KKM államtitkára azt mondta: Magyarország aktívan nem biztat brit cégeket arra, hogy elhagyják Nagy-Britanniát, de azoknak a vállalatoknak, amelyek úgy döntenek, hogy máshova települnek, Magyarország kiváló, ideális működési helyszínt tud biztosítani.

forrás