• ked. ápr 30th, 2024

Kutatók ijesztő dologra bukkantak a Csendes-óceánban

Hatalmas metánkészletet fedeztek fel brit kutatók a Csendes-óceán mélyén. Ha az itt csapdába ejtett gáz felszabadul, és a légkörbe kerül, az katasztrofális mértékben növelheti a globális felmelegedés mértékét.

Ugyan a metán átlagosan 8,4 év alatt eltűnik a levegőből, üvegházhatása húsz-huszonnégyszerese a szén-dioxidénak, így alaposan hozzájárul a globális felmelegedés felgyorsulásához – írja az origo.

Ezért ad aggodalomra okot a brit Queen Mary University of London kutatóinak felfedezése, akik a csendes-óceáni üledékminták gyűjtése közben találtak rá földünk legnagyobb víz alatti metánkészletére, mely 8000 kilométer hosszan húzódik Guatemala nyugati partjaitól egészen Hawaii-ig. Az eredményt az International Society for Microbial Ecology című szakfolyóiratban publikálták.

A tudósok azt eddig is tudták, hogy hatalmas metánkészletek vannak többek között Szibéria és Észak-Amerika örökké fagyott talajába zárba, valamint nagy mennyiségben találhatók meg az óceán mélyén található üledékekben is. Az itt jelenlévő metán akkor keletkezik, amikor bizonyos mikroorganizmusok oxigénszegény (anaerob) környezetben bontják le a szerves anyagokat. Az idővel felhalmozódó gáz az alacsony hőmérséklet és a nagy nyomás hatására szilárd vegyületté, úgynevezett metán-hidráttá alakul.

Ha az anyagot fedő víz- vagy jégréteg melegedni kezd, esetleg savassá válik, a metán-hidrát instabil lesz és gázszivárgás kezdődik, majd a metán robbanás szerűen tör a felszínre.

forrás