• vas. ápr 28th, 2024

VÁLTOZÁS LÉP ÉLETBE A CSALÁDI PÓTLÉKNÁL! ITT A HIVATALOS KÖZLEMÉNY!

VÁLTOZÁS LÉP ÉLETBE  A CSALÁDI PÓTLÉKNÁL! ITT A HIVATALOS KÖZLEMÉNY!

Az egyik konkrét eleme az  átalakításnak az lesz, hogy a Magyar Államkincstár még nagyobb központi hellyé  növi ki magát a  jövő nyártól. Ugyanis ettől az időponttól  az egyedüli központi kifizetőhely,  a Magyar Államkincstár lehet, ez azt jelenti. hogy minden állami támogatást, juttatást innen kaphatnak az állampolgárok , nyilatkozta  Lázár. Egyelőre még a kormányhivatalok utalják a családtámogatásokat ( családi pótlék, gyes, gyed, gyet) ,  de  ezek  már biztos, hogy az Államkincstárhoz kerülnek át. Ez elképzelhető, hogy nem megy majd zökkenőmentesen, mert az új feladatok integrálásával a kincstárnak már  korábban is meggyűlt a baja. A kincstár utalja a közszféra béreit is, és köztudott, hogy több ezer alkalmazott bére “kallódott el” tavaly év végén, vagy késve érkezett meg vagy nem teljes összegben.

Forrás : vs.hu

Milyen fajtái vannak a családi pótléknak?

Először is kezdjük egy alapvetéssel: a családi pótlék két jogcímen folyósítható: nevelési támogatás címen, ha a gyerek még nem jár iskolába, illetve beiskolázási támogatás címen, ha már iskolás.

Ez csupán technikai megkülönböztetés, a szülők semmit sem fognak észrevenni belőle, mint ahogyan a kérelmezési nyomtatványon sem szerepel a kétféle jogcím sehol.

A családi pótlék fajtái a következők: egészséges gyermek után és tartósan beteg gyermek után.

Egészséges gyermek után a családi pótlék összege a következők szerint alakul:

1 gyermekes család: 12.200.-

1 gyermeket nevelő egyedülálló szülő: 13.700.-

2 gyermekes család: 13.300.-

2 gyermeket egyedül nevelő szülő: 14.800.-

3 vagy több gyermekes család: 16.000.-

3 vagy több gyermeket egyedül nevelő szülő: 17.000.-

 

Tartósan beteg vagy egyéb módon károsodott gyermek után járó családi pótlék

Tartósan beteg gyermek esetén 23.300 forint, egyedülálló szülőnek 25.900 forint gyermekenként a pótlék összege. Emelt összegű pótlék jár 1500 grammnál kisebb születési súlyú gyermek után 3 éves korig (de nem jár, ha a gyermek után fogyatékossági támogatást kap a szülő). Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos nagykorú gyermek esetén 20.300 forint az emelt összegű pótlék.

forrás:http://palyazatfigyelo.info