• szo. ápr 27th, 2024

Nagyobb a baj, mint hitték! Ijesztő hol hoz létre új államot az ISIS ha feladja Szíriát

Délkelet-Ázsia lehet az Iszlám Állam új székhelye, mivel a terrorista szervezet az amerikai és az orosz beavatkozás nyomán visszaszorulóban van a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is. Európának azonban így sem lesz nyugta a terroristáktól.

Az ISIS inspirálta szervezetek egyre elterjedtebbek lesznek a régióban, mert Délkelet-Ázsiában sok a potenciális dzsihadista. Kisebb szélsőséges iszlamista mozgalmak eddig is voltak Indonéziában és a Fülöp-szigeteken. Thaiföld déli részén jelenleg forrong a muszlim kisebbség. Malajziában komoly támogatottságot élvez az a javaslat, hogy az állami jogrendszer helyébe a muszlim saría törvénykezés lépjen. Nagyszámú ISIS harcos tért vissza nemrégiben a térségbe Irakból és Szíriából. Mindez baljós előjele lehet az elkövetkező eseményeknek.

Az Iszlám Állam abban reménykedik, hogy ha létrehoz egy távol-keleti bázist, az katalizálhatja az eseményeket és létrejöhet egy regionális dzsihadista mozgalom. A terrorszervezet befolyása egyre növekszik a régióban 2014 közepe óta. Az elemzők egyetértenek abban, hogy az ISIS komoly fenyegetést jelent itt, mert egyre több követőre talál.

Délkelet-Ázsiában hatalmas muszlim országok találhatóak, így előrelátható volt, hogy az ISIS itt is próbálkozni fog”

– mondta Vikram Rajakumar, egy szingapúri elemző.

Ázsia ezen része tehát termékeny talaja lehet az Iszlám Állam eszméinek. Egészen a közelmúltig a szélsőséges csoportok tevékenysége inkább lokális volt, azonban egyre több csoport kerül kapcsolatba egymással. Ezt a folyamatot Iszlám Állam globális tevékenysége inspirálja.

 

A Katibah Nusantra (KN) nevű szervezetet három indonéz származású militáns vezeti Szíriába. A csoport 200 tagot számlál és a szíriai Rakka (az ISIS „fővárosa) védelmében segédkeznek. A csoport aktívan terjeszti az ISIS propagandáját, valamint merényleteket és hálózatokat szerveznek hazájukban – az internet segítségével. Ez a csoport lehet az egyik legfontosabb, amely a jövőben elterjesztheti az ISIS nézeteit a régióban.

Az délkelet-ázsiai terrorcsoportok sokat tanultak az Iszlám Államtól. Egyes csoportok annyira tisztelik őket, hogy nemcsak a módszereiket veszik át, hanem fel is esküdnek rájuk. Az Iszlám Állam egyik legnagyobb erőssége, hogy a modern tömegkommunikáció vívmányait saját céljaikra használják, méghozzá igen nagy hatásfokkal. Általában erőteljesen jelen vannak a közösségi médiában – főleg a Facebookon és a Twitteren. Olyan alkalmazásokkal kommunikálnak egymással, amellyel titkosíthatóvá válnak az üzenetek, például a WhatsApp vagy a Telegram. Ezen programok segítségével terveznek meg merényleteket, gyűjtenek pénzt és szerveznek be új embereket. Ezeket a módszereket a délkelet-ázsiai szervezetek is ellesték. Az ISIS eddig több százezer dollárt küldött a térségbe.

Az Iszlám Állam azért is népszerű, mert nem akarja átvenni az irányítást azok felett a szervezetek felett, amelyek hűséget esküdtek neki – annak idején ez okozta az Al-Kaida bukását a térségben. A helyi szervezeteknek azért is megéri csatlakozni, hűséget esküdni, mert így a harcosaik hadi kiképzésben részesülhetnek, finanszírozzák őket, valamint harci tapasztalatokat is szerezhetnek.. A CIKK ITT FOLYTATÓDIK…