• szo. máj 18th, 2024

FIGYELEM! – NAGYON SZIGORÚ VÁLTOZÁS JÖN A NAV-NÁL! – SZÁZEZREK FOGJÁK MEGKESERÜLNI!

Figyelem! – Nagyon szigorú változás jön a NAV-nál! – Százezrek fogják megkeserülni!

2017-ben a jelenlegi egymillió forintról százezer forintra csökken az ÁFA adatszolgáltatási összeghatára, ennek köszönhetően több százezer vállalat szinte teljes beszállítói és vevői kapcsolatára közvetlen rálátása lesz az adóhatóságnak.

Június 7-én az országgyűlés elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely 2017 januárjától lép hatályba. A törvény szerint a jelenlegi egymillió forintról százezer forintra csökken az adózók ÁFA adatszolgáltatási összeghatára, ugyanakkor újdonság esz még, hogy fel kell tüntetni a vevő adószámát is a kimenő számlákon, abban az esetben, ha az ÁFA eléri a 100 ezer forint értéket. A NAV az ellenőrzések célzottabb és hatékonyabb növekedését várja az online pénztárgépek bevezetésétől és az összeghatár drasztikus csökkentésétől és reméli, hogy az adóhatóság egyre hatékonyabb lesz az áfacsalások, a fiktív vállalkozások és a számlagyárak elleni küzdelemben.

Több százezer vállalkozás üzleti köréhez férhet hozzá a NAV, a tételes adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztésének köszönhetően, így közvetlen rálátása lesz egy adott vállalkozás szinte teljes szállítói és vevői kapcsolataira. Ehhez lesz kapcsolható az a változás is, hogy 2017. július 1-től az online adatszolgáltatás váltja fel az értékesítési számlákra vonatkozó nyilatkozattételi kötelezettséget is.
Hajdu Zsolt, a Baker Tilly Hungária szenior menedzsere hangsúlyozta, hogy nagy szükség van arra, hogy a különböző számlázó programokat úgy fejesszék tovább, hogy az adott számla kibocsátásakor a számlaadatokat a NAV felé is automatikusan elküldjék. A szakértő szerint a számlázó szoftverek tételes adatszolgáltatásra való átállítása jelentős adminisztrációs terhet jelenthet majd az érintett vállalkozások számára.

Véleménye szerint az új szabályozás speciális problémát okozhat például azoknál a külföldi vállalkozásoknál, akiknek belföldön fióktelepük vagy ÁFA regisztrációjuk van, de külföldön készítik el a számláikat és kötelesek lesznek tételesen adatot szolgáltatni a jelentősen lecsökkentett összeghatár miatt.

Külön kiemelte a szakértő, hogy ugyanazokkal a jogkövetkezményekkel kell számolnia az adózónak, amelyek bevallási késedelem vagy mulasztás esetén állnak fenn, amennyiben késedelmesen teljesít vagy mulaszt, arra kell számítaniuk a cégeknek, hogy a tételenkénti büntetés mértéke akár az ötszázezer forintot is elérheti.

A korábbi összeghatár csökkentésénél alkalmazott átmeneti szabályokra való tekintettel arra lehet számítani, hogy már olyan számlákra is vonatkozik majd, a százezer forintra csökkentett összeghatár szerinti tételes adatszolgáltatási kötelezettség, amelyeket még idén bocsátanak ki, de azokon már 2017. évi ÁFA teljesítési időpont szerepel.

Forrás: palyazatfigyelo.info