• pén. máj 3rd, 2024

15 magyarországi célpontra akart atombombát dobni az USA

Washington, USA – Az Amerikai Nemzetbiztonsági Levéltár nyilvánosságra hozott pár adatot az amerikai csapásmérő erők (atomrakéták) hidegháborús célpontjairól, melyekről nemrégiben került le a titkosítás.

Ezen a listán, mely korántsem teljes, 1100 célpont szerepel, közötte 15 magyarországival, melyek akkor a szocialista blookkhoz tartoztak. Érdekesség, hogy például Komárom nincs a listán, pedig ott a szovjetek atomfegyvereket tároltak. Valószínűleg ezek az adatok még mindig titkosítottak – írja a 444.

Az országunk területén található célpontok nagy része olyan település a listán, amely polgári és/vagy katonai repülőtérrel rendelkezett. Budapestet és a politikai vezetést, amely itt található például nem is jelölték meg, csupán a ferihegyi repteret. Az egyetlen kivétel Veszprém, ahol a honvédelem légvédelmi parancsnoksága volt megtalálható.

A célpontok között volt még többek között a berettyóújfalui szovjet katonai reptér, a debreceni, a hévizi, a kalocsai, a kecskeméti, a kiskunlacházi, a kunmadarasi, a pápai, a szombathelyi, a taszári és a tököli légikikötő. Hazánk a maga 15 célpontjával nem számított kiemelt célpontnak – kárpátaljára például ötöt, Prága és Szófia városára pedig hármat-hármat dobtak volna le, ha kitört volna a III. világháború.

A képen látható, hogy Prága három, Berlin pedig több, mint öt atombombát kapott volna

Erre a linkre kattintva egy interaktív térképen meg lehet nézni, hogy mekkora pusztítást okoztak volna az adott célpontra ledobott bombák. A ferihegyi például 206 ezer ember azonnali halálát okozta volna, 677 ezer sebesülttel és Pesterzsébetig teljesen lezúzta volna a fővárost. A tököli bomba Pesterzsébet másik felét, Csepelt, Budafokot és Érdet törölte volna el a föld színéről. Ez esetben „csak” 73 ezer halottal és 413 ezer sebesülttel számolnak, így összesen csak aBudapesthez közeli két bomba több, mint egy millió sérültet és majd’ 280 ezer azonnali halottat hozott volna magával, nem számolva azokkal, akik a sérüléseikbe vagy pedig a sugárfertőzésbe haltak volna bele később.

forrás:http://www.blikk.hu