• csü. máj 9th, 2024

Rongyos magyarok Skóciában

Nem egyszerű a Skóciában legálisan munkát vállaló magyarok helyzete, Különösen nem a Clothes Aid nevű cégnél, amely használt ruhák gyűjtésével foglalkozik és rendszeresen toboroz itthon is munkaerőt.

Suhanunk a felhők felett, csodálatos látvány. Pár óra múlva landolunk Edinburghben, vagy ahogy errefelé mondják, Edinboroban. Sötétedik. A repülőtéren egy középkorú, szemüveges, sovány férfi vár, Hollik Zsoltnak hívják. Zavaros a tekintete, belső gyötrődéseit magabiztossággal próbálja leplezni.

Beülünk egy zárt terű kisteherautóba, egyikünk hátul, hidegben, sötét raktérben utazik. Mint később megtudom, ebben szállítják az összegyűjtött használt ruhákat. Sofőrünk nyomja a szöveget rendesen, kábít bennünket, főleg a leendő csapatvezetőnket, hogy 800-900 ezer forintot is kereshet havonta, ami nem csekélység. Az egyszerűség kedvéért feledjük el most a fontot. Ügyesnek kell lenni, több csapatot kell működtetni, mindössze ennyi a titok. Hollik közben benyom vagy három Red Bull energiaitalt.

Félúton átülünk egy hasonló járműbe, a sofőr szerepét Wiliem, a glasgowi raktár főnöke veszi át. A célállomás Irvine, ott foglaltak lakást nekünk. Mert a Clothes Aid cég munkaerő-toborzó előadásain rendre kinyilvánítja: mindenben segít. Kifejezett kérésünk volt, hogy mindenkinek legyen egy pici zuga, ahol élheti a maga életét. Háromnegyed óra múlva megérkezünk, s nyomban letargiába esünk. Két kisszoba található a lepusztult, régi munkásszállókat idéző házban. Egy-egy ágy mindkét helyiségben, már csak azt kell eldönteni, ki kivel háljon. Na, szép. Tanakodunk, s arra jutunk, ez nem vállalható, majd holnap nézünk egy kulturált lakást. Nem tehetünk mást, szállodába megyünk, nyugtatóként megiszunk pár skótviszkit.

Másnap a glasgowi raktárközpontban kezdünk. Kitöltjük a papírokat, majd a számítógép elé ülünk és albérletet keresünk. Három napon keresztül, szúrós tekintetek tüzében folytatjuk reménytelen küzdelmünket. Skóciában nagyon nehéz elviselhető áron bérleményt találni. Természetesen kell a kaució is. Szűkre szabták a lehetőségeket: ketten vehetnek ki egy kéglit, és hozzájuk csatlakozhat egy vendég. Kivétel csupán akkor van, ha rokonokról, házaspárokról van szó. A kétszázezer forintos albérlethez jön még havonta úgy negyvenezres önkormányzati adó, viszont cserébe legalább nem kell fizetni a vízért és a szemétszállításért. Ám ott van még a villany, a gáz. Nem kis összegek ezek sem.  A CIKK ITT FOLYTATÓDIK…