• hét. máj 6th, 2024

Őrü­let, már a rizst is ha­mi­sít­ják! Itt a mű­anyag rizs!

Azt gon­dol­tad, hogy a rizst nem lehet ha­mi­sí­tani? De­hogy­nem! Saj­nos az utóbbi idő­ben már a már­kás ri­zsek­ben sem bíz­ha­tunk.

Először csak rémhírnek tűnt, de most már egyre több bizonyíték van rá, hogy Ázsiában nemcsak a tojást, hanem a rizst is hamisítják. A műanyag rizst először, a hamis tojásokhoz hasonlóan, Kínában gyártották, de Indiában, Vietnamban és Indonéziában is hamar átvették.

műanyag rizs alapanyaga krumpli, édesburgonya és szintetikus gyanta, így ha megesszük, szinte biztosan gyomorproblémáink lesznek, sőt, ha túl sokat eszünk belőle, akár mérgezés is előfordulhat.

Sajnos a hamis rizs ellen az sem csodafegyver, ha alaposan áttanulmányozzuk az áruk címkéjét, mert a gyanús összetevőket a hamisítók nemigen írják rá a címkére. És még a nagy márkák sem feltétlenül biztonságosak, mivel a műanyag rizst gyakran a rendes rizzsel keverve töltik a zacskókba.

De akkor hogyan kerülhetjük el a hamis rizst?

Mivel a hamis változat nagyon hasonlít az egészséges, valódi rizshez, nehéz észrevenni a turpisságot. Ránézésre főzve is olyan, mint a valódi, ám az ételeknek furcsa, szokatlan ízt ad. Magas hőmérsékletnek kitéve pedig a műanyag rizs ugyanúgy ég, mint más műanyag tárgyak. Vagyis érdemes a csomagból néhány szem rizst szárazon megpirítani egy serpenyőben – ha közülük pár meggyullad, akkor valószínűleg műanyag rizs is keveredett a csomagba.

forrás:ripost.hu