• szo. okt 26th, 2024

Drámai részletek derültek ki Damu Roland haláláról, amit senki nem tudott idáig

Hétfő hajnalban elhunyt Damu Roland, akit december eleje óta kezeltek kórházban covid-fertőzés miatt.

A színészt mélyaltatással és műtüdő-kezeléssel próbálták megmenteni, ám szervezete feladta a küzdelmet. Nagynénjét azonnal értesítették a kórházból, hogy unokaöccse, akiért hetek óta imádkozott, nincs többé. Éva nem aludt az éjjel, össze van zavarodva, s azt sem tudja, mi a teendő ilyenkor.

– Képtelen vagyok elhinni, hogy meghalt, nem fogom fel. Mondták, persze, hogy ötven százalék az esély, hogy felépül, de végig hittem és bíztam benne, hogy felkel. Azt mondták az orvosok, a műtüdő-kezelésnek kell három hét, hogy kiderüljön, mennyit segít, ez már majdnem letelt… – sírta el magát Éva. – Nem tudom, hova kell mennem, mit kell tennem ilyenkor. Három hete még beszéltem Rolikámmal, most pedig nincs többé, ez felfoghatatlan – zokogta az asszony.

A színész barátját külföldön érte a tragikus hír.

– Bíztam benne, hogy felépül, de úgy tűnik, feladta a harcot, nem bírta tovább a szervezete a sok megpróbáltatást – fogalmazott a Blikknek összetörten Szilágyi Zsolt, Roland egyik legrégebbi barátja.

Érthető, ha Éva asszony egyelőre nem tud még a temetésre sem gondolni, hisz még szeretett unokaöccse elvesztését sem tudta feldolgozni. Köztudott, hogy a színész családja az utóbbi években nem ápolt túl jó viszonyt, Roland és testvérei évek óta nem beszéltek egymással, ahogy a színész szülei sem, akik között sok éve szintén elmérgesedett a viszony. Damu Roland börtönből szabadulása után megjelent könyvében, Az igazságban hosszasan ír viszontagságos gyerekkoráról, de azt sem tagadta soha, hogy a családból szinte senkivel nem tartja a kapcsolatot.

A Blikk egy családhoz közel álló forrásból úgy tudja, a szülők, Damu Rudolf és Ica asszony a színész halála után felvették a kapcsolatot, először azóta, hogy Roland 12 éves korában elváltak. Ezt az információt Roland testvére, Anita is megerősítette lapunknak.

– Nagyon remélem, hogy a család most az egyszer összetart, mert szeretnénk, ha Roland Debrecenben lenne eltemetve, ahol a család több tagja is nyugszik. A szüleink valóban beszéltek egymással, ami régóta nem fordult elő. Évával egyelőre nem tudtunk szót váltani, de remélem, nem hagyja majd ki a családot a temetés szervezéséből – mondta a Blikknek megtörten Anita.Noha a színészt évek óta Budapesthez köti a munkája és az élete, és hosszú évek óta nem látták szülővárosa, Debrecen, vagy szülei lakhelye, Nyírábrány környékén, a testvérek remélik, hogy a családi kötelék ezúttal erősebbnek bizonyul az eddigi ellentéteknél.

Az unokaöccse most a Borsnak azt nyilatkozta: elsőként a színész mája, majd a többi belső szerve mondta fel a szolgálatot. „Amikor Roland bekerült a kórházba mindössze három napig volt magánál, majd az egyre romló állapota miatt ő maga kérte az orvosokat, hogy tegyék mélyaltatásba” – kezdte a lapnak Tóth István, hozzátéve: az orvosok azt mondták neki, sokkal több esélye van a túlélésre, ha lélegeztetőgépen ápolják.

Ekkor még minden nap beszélt szeretett nagybátyjával telefonon, s mint fogalmazott, Damu érezte, hogy valami komoly baja van – többször említette, hogy fáj a tüdeje, emellett nagyon csúnyán köhögött.

„A 72 éves nagymamám volt az egyedüli ember, aki a kórházban is tarthatta vele a kapcsolatot, nagyon közel álltak egymáshoz. Saját fiaként szerette Rolandot. Sajnos senki nem tudta látogatni őt, hiszen nem lehetett bemenni a kórházba. Hajnali 2-kor kapta a hívást, hogy Roland szervezete feladta a harcot” – tette hozzá Tóth István.