• vas. szept 22nd, 2024

Friss bejelentés!!! Ezért vezényelték ki a katonákat a kórházakba>>>

A Blikk Németh Szilárd miniszterhelyettest kérdezte a hétfő óta egészségügyi intézetekbe is kivezényelt katonákkal kapcsolatban.

Hétfő óta 93 egészségügyi intézményben vannak jelen a katonák. Miért?

– A koronavírus-járvány második hulláma sokkal kiterjedtebb, a fertőzések lefolyása sokkal agresszívabb, mint az elsőben volt. Bár mi is sokkal felkészültebbek vagyunk, mégis óriási a nyomás az egészségügyi ellátórendszeren. Ennek a tehernek a csökkentése érdekében több mint ezeregyszáz katonánk segíti őket.

Milyen feladatokat látnak el a katonák az egészségügyi intézményekben?

– Kizárólag megfelelő szakmai felügyelet mellett tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat olyan feladatokban, amelyek egészségügyi szakképesítés nélkül is elvégezhetők. Segítenek a testhőmérséklet-méréssel járó előszűrésben, a betegirányításban, egyéb adminisztrációs, logisztikai, informatikai és fizikai feladatokban.

Mik a különbségek és a hasonlóságok a HM és a honvédség feladatait illetően a tavaszi, első hullámhoz viszonyítva?

– A Magyar Honvédség egyedülálló biológiai mentesítőképességével továbbra is folyamatosan, az ország egész területén végzi az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények fertőtlenítését. Jelen vagyunk a rendőrökkel közösen a határokon is több mint ezerkétszáz fővel és kétszázhúsz gépjárművel, a legmodernebb, éjjel-nappal, földön-levegőben alkalmazott felderítőeszközökkel.