• szo. szept 21st, 2024

Egyre drámaibb a helyzet Olaszországban. Bekövetkezett az, amitől mindenki rettegett

Marco Vergano az RTL Híradónak beszélt arról, hogy egy hét alatt ötszöröződött meg a lélegeztetőgépre szoruló betegeik száma. Egy hete ugyanis még 40 betegük volt lélegeztetőgépen, mostanra csaknem kétszáz és nem csak idősek.

„A legfiatalabb betegünk 47 éves, ő teljesen egészséges volt, mielőtt megfertőződött koronavírussal. De a régió kórházaiban vannak olyan kritikus állapotú betegek, akik a harmincas éveikben járnak”

– fogalmazott az orvos, aki azt mondja, nagyon megviseli, hogy sokszor nekik kell eldönteni, kinek adják meg a túlélés esélyét.

„Ha az egyik beteged egy 32 éves kismama, akinek a túlélési esélye 95 százalék, a másik pedig egy 75 éves bácsi magas vérnyomással cukorbetegséggel és 5 százalékos túlélési eséllyel, akkor nem etikus az alapján dönteni, hogy melyiküket szállították be hamarabb. Erre legfeljebb békeidőben van lehetőség nem a háború alatt”

– mondja Marco Vergano, aki szerint más országokban is hasonló helyzet alakulhat ki, ha nem sikerül megállítani a betegséget.

hirdetés

Az olasz orvos szerint a szakmai szervezetük jó előre figyelmeztetett a koronavírus következményeire és ajánlást is készítettek – az elején mégis csak kritikát és támadásokat kaptak érte.

„Sokan nem fogták fel a helyzet súlyosságát, néhányan most kezdik megérteni”

– mondta, azt is hozzátette, hogy kollégáival megpróbálnak nagyon vigyázni egymásra.

„Néha azzal viccelünk, hogy néhány ágyat, meg lélegeztetőgépet tartsanak fenn nekünk”

– nyilatkozta az RTL Híradónak az orvos.

Az Euronewsnak is nyilatkozott egy orvos a járvány epicentrumának számító Bergamóból. Dr. Lorenzo D’Antiga elmondta, hogy most már az összes ágyuk foglalt.

forrás