• csü. szept 19th, 2024

KITÁLALTAK az Országos METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT! Ekkora az esély a fehér karácsonyra idén >

Ekkora az esély a fehér karácsonyra idén

Egy grafikont tett közzé Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat azzal kapcsolatosan, vajon mennyi az esély arra, hogy idén végre fehér karácsonyunk legyen.

 

Bár ekkora távlatból még elég nagy a bizonytalanság, az már látszik, hogy túl sok jóra nem számíthatunk: a hó esélye szentestére mindössze 4 százalék.

Forrás: met.hu

Mire számítsunk csütörtökön :

Milyen halmazállapotú csapadék eshet csütörtökön?

Nos, a válasz az, hogy döntően eső. Ugyanakkor a Dunántúl nyugati és középső területein, valamint az Északi-középhegységben már közel sem ennyire egyértelmű a helyzet.
Négy csapadék-halmazállapot valószínűség ábra (ECMWF modell) szemlélteti azokat a területeket, ahol kérdéses a halmazállapot. A Nyugat- és Közép-Dunántúlon vegyes halmazállapotú csapadékra lehet számítani, ez esőt, havas esőt, havat egyaránt jelenthet, ugyanakkor tisztán hóra – ami meg is marad – inkább csak a nyugati határvidéken és a Közép-Dunántúlon a hegyvidéki területeken, praktikusan a Bakonyban lehet készülni. Ezekben az országrészekben síkvidéken lepel-2, 3 cm, a hegyekben 5 cm körüli hó is megmaradhat, de síkvidéken a lehulló hó olvadni fog a pozitív hőmérséklet miatt. Érdekességként pedig még megosztjuk a Salgótarján térségére szóló halmazállapot valószínűség meteogramot is. Ez alapján az Északi-középhegység nyugati felén a csütörtök reggeli órákban átmenetileg kis mennyiségű ónos eső is lehet (50 % eséllyel) a csapadék első hulláma, de csak abban az esetben, ha reggelre már eléri azt a térséget a csapadék, ez azonban – ahogy látszik is – meglehetősen bizonytalan.-írja a met.hu