• ked. ápr 30th, 2024

Váratlan fordulat! Pusztító hatású a Putyin által aláírt törvény!

Az orosz civil társadalomra nézve “pusztító” hatásúnak minősítette pénteken az Amnesty International (AI) a Vlagyimir Putyin orosz elnök által 2012-ben aláírt törvényt, amelynek értelmében eddig közel 150 civil szervezetet minősítettek “külföldi ügynöknek”.

“Ezt a törvényt azzal a céllal fogadták el, hogy akadályozza, megbélyegezze és elhallgattassa a hatalmat bíráló civil szervezeteket. Ezek széles skálája esett a hatálya alá, és jelentős hatása volt az oroszországi civil szervezetekre” – állapította meg a londoni székhelyű emberi jogi szervezet Moszkvában bemutatott jelentésében.

A törvény kötelez minden, külföldi finanszírozásban részesülő, “politikai tevékenységet” folyató nem kormányszervezetet, hogy “külföldi ügynökként” kérje a bejegyzését,

és minden nyilvános közleményében vagy tevékenységében ilyen minőségében tüntesse fel magát.

Az AI szerint a törvény elfogadása óta 148 civil szervezetet kényszerített az arra igazságszolgáltatás, hogy “külföldi ügynökként” jegyeztesse be magát. Az érintett szervezetek között voltak emberi jogi, választók jogait védelmező, környezetvédő, sőt még AIDS-ellenes harcot támogató csoportok is. A hatóságok által egyszerű formaságnak feltüntetett “külföldi ügynök” minősítés, amely a szovjet időkben a másképp gondolkodókra aggatott elnevezésekre emlékeztet, rendkívül “romboló hatású” ezekre a szervezetekre nézve – hangsúlyozta az IA.

“A drákói törvény miatt több mint száz civil szervezetnek csökkent a finanszírozása, besározódott a hírneve, és megfélemlítették az alkalmazottait”, 27 szervezetet közülük pedig egyszerűen bezártak – közölte a nemzetközi jogvédő szervezet. “Eléggé egyértelmű, hogy

az orosz hatóságok fő célja a kritikus polgári társadalom csírájában való elfojtása, és kezelhető, a kormánytól függő társadalommal való helyettesítése”

– jegyezte meg az AI. A hatóságok november elején “lakbérhátralékra” hivatkozva bezáratták az AI moszkvai irodáját. A külföldi ügynökökről szóló törvényt 2015-ben egy újabb jogszabály egészítette ki, amely lehetővé teszi a szervezetek számára az országban “nem kívánatosnak” minősített tevékenységeik betiltását.

forrás: atv.hu