• szo. máj 4th, 2024

Többszáz milliárd forintnyi vagyona van Putyin lányának

Putyin a hivatalos adatok szerint nem gyarapította jelentősen vagyonát. 2014-ben a saját bevallása szerint 7,65 millió rubelt, azaz mintegy 33 millió forintot keresett. Ehhez jön két nem fényűző ingatlan és egy részben megosztott garázs birtoklása.

 

Lányának, Katerinának viszont fut a szekér. Ő amúgy kerüli a nyilvánosságot, sokáig még a kiléte sem volt egyértelmű. A Reuters most úgy értesült, hogy a 29 éves nő a Tyihonova vezetéknevezet használja, és magát Kirill Shamalov hitveseként mutatja be. Kirill annak a Nikolaj Shamalovnak a fia, aki Putyin régi barátja, egyben pedig az orosz bankrendszer egyik legbefolyásosabb alakja.

 

A házaspárnak mintegy kétmilliárd dollár (kb 600 milliárd forint) értékben vannak részvényei a Reuters becslése szerint, főleg energetikai területeken.

Katerina mindig is kerülte a nyilvánosságot

Ezen kívül van egy 3,7 millió dollárt (1 milliárd forintot) érő villájuk Franciaországban, amit Putyin egy másik régi ismerősétől vásároltak.

Katerina ezen kívül fontos tudományos tevékenységet is végez a moszkvai állami egyetemen, és több millió dolláros állami szerződéseket kötött le itt az általa vezetett szervezet számára. Egyetemi tanácsadói között öt olyan személy is felbukkan, akik Putyin belső köréhez tartozik, ketten közülük egykori KGB-tisztek.

A Reuters cikke azért számít nagy dobásnak, mert meglehetősen ritkán derülnek ki részletek Putyin családjáról, az orosz elnök mindent megtesz általában, hogy ez így legyen. A Reuters megkereste ezekkel az információkkal az orosz elnöki hivatalt is, de onnan azt a választ kapták, hogy semmiféle információjuk nincs Tikhonováról.

Tikhonova az egyetem mellett jegyzett sportoló is, akrobatikus rock and rollban ráadásul 2013-ban világbajnoki ötödik lett Svájcban. Ma ő a vezetője két orosz akrobatikus rock’n’roll szervezetnek is, amiket a legnagyobb orosz állami cégek támogatnak.

Putyin másik lányáról még ennyit sem tudni, ami biztos, hogy ő is kutat a moszkvai állami egyetemen. Róla legutóbb azt lehetett hallani, hogy egy holland luxuslakásban él.

Blikk-információ